Politika

Dodik: Okupljeni oko svete riječi – sloboda

Predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, otvarajući u Beogradu manifestaciju “Dana Srpske u Srbiji”, da Srbiji i Srpskoj ne treba novo upoznavanje, nego da potvrde prijateljstvo i da pokažu da su istinska braća, koja se okupljaju oko svete riječi – slobode.

Dodik je rekao da ljubav i povezanost jednog naroda nije uspio da prekine tok istorije, te naglasio da ga za ovu manifestaciju vezuju velike emocije i da uvijek dolazi sa tremom da ona bude što bolja.

Loading...

On je istakao da večeras odaje poštu precima koji su dali život za slobodu koju sada ima srpski narod u Srbiji i Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je srpski narod kroz istoriju vodio teške bitke za slobodu, da nikada nije odustajao, te da nikada sebično nije čuvao slobodu samo za sebe, već je nesebično dijelio sa drugim narodima i s njima želio da živi u miru i slozi i gradi takvu budućnost.

“Drugi tako nisu mislili i zato smo izgubili zajedničku zemlju koja ne može da bude ništa drugo nego naš ukupan srpski nacionalni poraz prošlog vijeka. Zato je važno da danas imamo snažnu Srbiju i snažnu Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je poručio da srpski narod mora da bude svjestan snage koju ima i koja nije mala.

“Drugi pokušavaju da nam dokažu da smo mali, nedostojni vlastitih odluka o svom životu. Zato je važno da smo ovdje u Srbiji, da vam pokažemo koliko je Republika Srpska vaša, ali i da vam kažemo da je Srbija naša i da je to jedinstvo koje se okuplja oko svete riječi – slobode”, naglasio je Dodik.

On je naglasio da Srpska nema nijedan problem sa drugim narodima, da želi da živi u miru, te podsjetio na stradanja srpskog naroda kroz istoriju.

Srbi, kako je rekao, nemaju potrebu danas da se povuku pred ijednim zahtjevom na uštrb nacionalnih i državnih interesa.

“Zato je važno da Srbija uspije…Srbija je danas naš sve veći ponos. Srpskom narodu je danas potrebno da se okupi oko naših državnih i nacionalnih ideja, da završimo poslove koje su nam u prošlosti ostavljali nezavršene, tvrdeći da mi nemamo pravo na ono što su oni imali, praveći monolitne nacionalne države oko nas, a nama tvrdeći da samo mi moramo da budemo u zajednici”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska proteklih godina bila suočena sa stalnim pristicima na njen subjektivitet i autonomiju, napominjući da je visok stepen formalne autonomije dobila Dejtonskim sporazumom, a što je rezultat borbe srpskog naroda pod vođstvom Radovana Karadžića i vojnom upravom generala Ratka Mladića, koji su se borili za slobodu srpskog naroda i nezavisnu državu na tom prostoru.

Dejtonski sporazum, kako je rekao, bio je kompromis po kome su Srbi pristali da uđu u kvazi BiH, koju su kasnije visoki predstavnici razgrađivali, pokušali da smanje i oslabe Republiku Srpsku i naprave od nje praznu ljušturu, ali da se srpski narod borio protiv toga.

Prema njegovim riječima, srpski narod se u tom periodu drznuo da pravi državu, koju pravi i danas.

“Zato je naša borba bila teška, ali smo uvijek bili zagledani u Srbiju, uvijek željeli da bude što veća i snažnija. Srbija je danas nezaobilazan faktor stabilnosti i mirom na ovim prostorima, sa svojim potencijalima je najjača i najmoćnija zemlja Balkana”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbija pokazuje ljubav prema Republici Srpskoj, te da je pod vođstvom predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Vlade pomogla Srpskoj da, između ostalog, izgradi nekoliko vrtića, most, pomogla nekoliko naselja, izgradnju bolnice.

“Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod i neka živi naša Sveta Srpska pravoslavna crkva”, poručio Dodik.

Svečanom otvaranju manifestacije “Dana Srpske u Srbiji” u Kombank dvorani u Beogradu prisustvovali su direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja Stefan, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, akademici, kao i predstavnici Vojske i policije.

U umjetničkom dijelu programa u Kombank dvorani, prema scenariju i u režiji Dragana Elčića, učestvovali su Bora Dugić, Biljana Đurović, Nebojša Dugalić, Dječiji hor “Izvornik” – dirigent Hristijana Sandić, Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd – dirigent Nevena Ivanović, hor AKUD “Ivo Lola Ribar” – dirigent Milovan Pančić, plesna grupa “Una Saga Serbika” i Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari.

Dani Republike Srpske u Srbiji trajaće do 8. septembra i imaće ukupno 25 programa realizovanih u 19 gradova i opština u Srbiji u 35 izvođenja.

Tokom manifestacije, Srpsku će predstaviti naučne, kulturne i umjetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta i grupe, kao i kulturno-umjetnička društva, klubovi i udruženja, a nastupiće i samostalni umjetnici, glumci i književnici.

Predviđeno je da sutra budu održani programi u Beogradu, Vršcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Užicu i Subotici, a u srijedu, 5. septembra, u Novom Sadu, Somboru, Vranju, Inđiji, Užicu, Loznici, Kragujevcu, Aranđelovcu, Nišu i Beogradu.

U četvrtak, 6. septembra, programi će biti održani u Beogradu, Subotici, Nišu, Aranđelovcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Sečnju i Novom Sadu, a u petak, 7. septembra, u Subotici, Kruševcu, Topoli i Beogradu.

U subotu, 8. septembra, programi će biti održani u Beogradu i u Subotici, gdje će svečano biti zatvorena ovogodišnja manifestacija.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!