Politika

Predsjednik Srpske spriječio dolazak Bedžeta Pacolija u Banjaluku (VIDEO)

Pozivom tzv. šefu diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju da posjeti Banjaluku – ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je, po instrukcijama Sarajeva i dijela međunarodne zajednice "indirektno" otvorio pitanje priznanja nezavisnosti Kosmeta i gurnuo prst u oko Republici Srpskoj.

Ovo je ocjena dijela stručne i političke javnosti Srpske i Srbije. Na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi – Pacoli, ipak, neće doći – jer mu je rampu stavio predsjednik Republike Srpske.

U danima raspleta najtežeg srpskog pitanja – Kosmeta, Igor Crnadak u posjetu poziva Bedžeta Pacolija i to , u Banjaluku, na neformalni sastanaka ministara spoljnih poslova Јugoistične Evorpe. Kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da Pacoli nije dobro došao i da mu vrata ni jedne institucije u Banjaluci neće biti otvorena, Crnadak saziva konferenciju za novinare i iznosi tvrdnje da je poziv uputio uz saglasnost Beograda-gdje ga je odmah demantovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Demantovane su i njegove optužbe da se predsjednik Dodik ranije sastajao sa Pacolijem, i to na banjalučkom aerodromu.

“I jutros sam provjeravao evidenciju. Bedžet Pacoli nikad nije sletio na banjalučki aerodrom”, rekao je direktor Aerodroma Banjaluka Duško Kovačević.

Zbog čega je Crnadak obmanjivao javnost sa čovjekom koga srpska javnost naziva „regionalnim“ provokatorom i ko je Pacoliju dao saglasnost da dođe u Banjaluku? Odgovor smo i danas tražili od šefa bh diplomatije i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića čije je prisustvo i obraćanje najavljeno na neformalnoj Konferenciji ministara spoljnih poslova Јugoistočne Evorpe u Banjaluci. U izostanku odgovora podsjećamo da je Predsjedništvo, koje je po Ustavu nadležno za kreiranje i vođenje spoljne politike BiH, moralo biti konsultovano u slučaju pozivanja najviših zvaničnika samoproglašenog Kosova. Čak i da ministar spoljnih poslova Igor Crnadak nije zatražio saglasnost od Predsjedništva BiH – Mladen Ivanić je imao insturmente da spriječi dolazak jednog od najviših zvaničnika samoproglašenog Kosova u Banjaluku. Umjesto toga, njegov posao je obavio Milorad Dodik.

“Јa ne znam ko je mogao da pomisli kad neko pozove Pacolija u Banjaluku da naša javnost neće reagovati. Јa ne mogu da vjerujem da postoji takav mozak u Republici Srpskoj, ali Crnadak je dokaz da ima. Ali, nije to njegov rukopis. To je rukopis Mladena Ivanića koji se uvijek sakrije iza i nikad ništa ne radi”, istakao je Dodik.

Zbog promtnog reagovanja predsjednika Republike Srpske Bedžet Pacoli je otkazao posjetu Banjaluci, zbog kako je rekao prijetnji upućenih njemu i delegaciji samoproglašnjnog Kosova. Na Tviter nalogu je napisao da put odlaže zbog prepreka koje je stvorio predsjednik Dodik. Potez Crnatka premijerka Željka Cvijanović ocijenila ispunjavanjem želja dijela međunarodne zajednice i stranih ambasada.

“Crnadak je u želji da pokaže kako u Banjaluci može da okuplja morao da ispoštuje zahtjev iz EU i stranih ambasada, koji su insistirali i prošli put kada je okupljanje ministara bilo u Banjaluci, da bude predstavnik samoproglašenog Kosova. Oni su tada rekli da će, ukoliko ovo bude ispoštovano poslati višu delegaciju, u suprotnom neće poslati predstavnike posebnog ranga”, dodala je Cvijanovićeva.

BiH diplomatijom iznenađena je i stručna javnost Srbije. Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Јovanović smatra da ovo predstavlja direktnu uvredu Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda koji nisu priznali nezasnost Kosmeta.

“Ovo je dio izvjesnih lobija koji žele da korak po korak prejudiciraju ishod pregovora o budućem statusu. To, takođe, predstavlja izraz lobiranja onih istih snaga koje bi da stvore unitarnu BiH, a koje za krajnji cilj imaju ukidanje Republike Srpske”, izjavio je Јovanović.

Vijest o dolasku Pacolija u Banjaluku saznali su i Srbi na Kosmetu. Novinar i publicista Živojin Rakočević smatra da je Pacoli preuzeo ulogu glavnog regionalnog provokatora i da koristi posljednju fazu dijaloga Beograda i Prištine. Podsjetio je i na nedavni poziv Sulejmana Ugljanina Pacoliju da posjeti Novi Pazar što je spriječio zvanični Beograd.

“Pacoli je svojim najavam posjeti Novom Pazaru i sada Banjaluci svjesno podigao tu ljestvicu provokacije i nastoji da prekrši sve norme i time na neki način omogući da BiH na ovakav način prizna Kosovo. Naravno da je to prst u oko Republici Srpskoj i osejćanjima naroda u Republici Srpskoj”, kaže Rakočević.

Nije ovo prvi put da se u Ministarstvu spoljnih poslova BiH – prema institucijama samoproglašenog Kosova ponašaju kao prema državi koja ima stolicu u Ujedinjenim nacijama. Tako je i prošle godine u javnosti procurio dokument gdje Crnatkovi službenici o Kosmetu pišu kao o suverenoj i nezavisnoj državi. Kada je pukla bruka-dokument je poništen, a za ministra- sve je bilo tehnička greška.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!