Društvo

Republika Srpska i Srbi u BiH najvažnije nacionalno pitanje Srbije

U Banjaluci je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića.

Sastanku Dodika i Dačića prisustvovali su premijerka Srpske Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Dačić je nakon sastanka naglasio da Srpska ima podršku Srbije i apelovao na sve da ne zaborave da je Republika Srpska jedna i da svi vode računa o njenoj budućnosti i odnosima sa Srbijom.

– Za nas je pitanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH pitanje od nacionalnog značaja broj jedan – istakao je on.

Dačić je naglasio da Srbija nema namjeru da destabilizuje ovaj prostor.

Podsjetio je na zajedničke aktivnosti, te nedavno održanu sjednicu dvije vlade u Trebinju, rekavši da ona predstavlja kontinuitet uspješne saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima.

Dačić je istakao da je ta saradnje u skladu sa sporazumom o specijalnim vezama, te da su zajednički urađeni i rade se mnogi infrastrukturni projekti.

On je rekao da u vezi važnih životnih pitanja ne treba praviti političku priču, te da je građanima najbitniji prosperitet.

Šef srpske diplomatije je naveo da će državni vrh Srbije doći u Banjaluku 17. septembra, kada će u Republiku Srpsku doći ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dodik je podsjetio na zajedničke aktivnosti i visok stepen saradnje Srpske i Srbije, te zahvalio Dačiću na podršci Republici Srpskoj.

– Republika Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtonskog sporazuma. Politički stavovi izraženi o pitanju “slova” Dejtonskog sporazuma osnova su za naše aktivnosti – rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da su Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji jedan narod, te da je za Srpsku formalno pitanje granice, koju takvom ne doživljava, ali da je neoprostivo što to još nije riješeno između BiH i Srbije.

Dodik je zahvalio Vladi Srbije za sredstva donirana za projekte lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Potvrdio je da će uskoro u Istočnom Sarajevu biti otvorena Bolnica “Srbija”, te da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom donirati pet, šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u Srpskoj.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!