Politika

Dodik: Vučić pokazao Ivaniću naloge za prisluškivanje (VIDEO)

Obavještajno-bezbjednosna agencija i dalje je u fokusu javnosti. Na pitanja o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu i prisluškivanju funkcionera Srpske i Srbije, ni danas nema odgovora.

Dok bh. ministar bezbjednosti Dragan Mektić, pozivajući se na riječi Osmana Mehmedagića Osmice, tvrdi da funckioneri Srpske nisu pod lupom OBA-e, predsjednik Srpske Milorad Dodik otkrio je informaciju da je srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično pokazao dokaze o prisluškivanju iz Sarajeva.

Da obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH treba ukinuti jasan je stav predsjednika Srpske Milorada Dodika. Poručio je da je OBA neprijateljska organizacija usmjerena protiv Republike Srpske. Uvjerava da se ništa od ovoga ne bi desilo da su srpski predstavnici, koji čine vlast na nivou BiH, radili u interesu srpskog naroda.

“Oni to propuštaju, ne čine ništa, kao nisu informisani, a onda dođe Ivanić i kaže da ja pokažem papire. Pokazao mu je Vučić na terasi hotela u Kozarskoj Dubici nalog o prisluškivanju iz Sarajeva. Da nije tamo Srba koji su spremni da izdaju i da budu dio aktivnosti protiv Srbije i Republike Srpske, to se nikada ne bi desilo. Izvinjavam se Vučiću ako ovo nije trebalo da kažem, ali eto, rekao sam”, izjavio je Dodik.

Iako zabrinut, za ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića, informacija o prisluškivanju najviših funkcionera Srpske i Srbije, ne predstavlja ništa novo. Uvjeren je da to nije jedini slučaj. Pita – šta to oni rade tajno i protiv koga, da bi bilo ko imao potrebu da ih prisluškuje.

“To pokazuje jedan odnos, umjesto da gradimo jedan odnos povjerenja i zajedničke saradnje, mi sada idemo toliko daleko da su te bezbjednosne obavještajne aktivnosti usmjerene na Srbiju. Da se razumijemo, nije to jedini slučaj, ima i drugih, ali još nisu otkriveni. O nekima smo pričali i ranije. Mi ćemo se naravno braniti na svoj način”, istakao je Dačić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da OBA ne preduzima nikakve radnje prema Dodiku, Vučiću, ili bilo kojem drugom funkcioneru Srpske i Srbije. To mu je, kaže, rekao prvi čovjek obavještajne agencije Osman Mehmedagić Osmica. Odgovornost prebacuje na Parlament BiH.

“Vi njih kada pitate sada, Predsjedništvo nema nikakvu ingerenciju, Savjet ministara nema nikakvu ingerenciju kao Savjet ministara. Predsjedavajući ima dva zamjenika koji imaju savjetodavni karakter, i parlament putem te komisije, i nema više niko”, rekao je Mektić.

Upravo ta komisija, koja je jedina imala moć da kontroliše zakonitosti u radu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH razriješena je dužnosti početkom prošle godine, kada je u javnost procurila afera “Ušće” o prisluškivanju najviših funkcionera Srpske i Srbije.

“Od tada je ta služba potpuno podivljala i radi sve protiv Republike Srpske, a svi njeni funkcioneri su targetirani”, kaže potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ističe da je DNS uvijek oprezan kada je riječ o OBA-i, jer je to služba koja je sastavljena od AID-a i nekih ratnih službi.

Smatra da oni ne rade za interese BiH i Republike Srpske.

Uprkos tvrdnjama Mektića i Osmice, bivši DeBeovac Božidar Spasić kaže da je na listi prisluškivanih trenutno oko 350 funkcionera Srpske i Srbije.

“Majka svih pitanja tim raznim agencijama koje prisluškuju su odnosi Srpske i Srbije. Njih zanima da li Srbija nagovara Srpsku, odnosno da li Vučić nagovara Dodika”, ističe Spasić.

Stručna javnost za sve krivi srpske predstavnike u Sarajevu. Politički analitičar Aleksandar Vranješ poručuje da bi kadrovi SzP-a trebalo da rade u interesu Srpske, a ne zapadnih sila. Podsjeća i na slučaj Prilepin.

“Gospodin Prilepin je simbol da neko pokušava da pokvari odnose sa Ruskom federacijom. Neko i te kako pokušava da nanese štetu Republici Srpskoj, jer Prilepin je javna ličnost, veoma poznata, te se može gledati na nivou političkog simbola. Mene stvarno interesuje kakav će Lavrov dobiti odgovor na pitanje za te crne liste, a svi znamo da one postoje i svi znamo da su te liste došle iz jedne moćne ambasade i da su svi naši predstavnici u Sarajevu samo klimnuli glavom i nisu ni riječ rekli protiv toga”, navodi Vranješ.

Za samo nekoliko dana Obavještajno-bezbjednosna agencija našla se u žiži javnosti, prvo zbog slučaja Prilepin, a nakon toga i prisluškivanja predsjednika Srpske i Srbije.

Podsjetimo, Dodik je ranije najavio da će uskoro predočiti javnosti operativna dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva Srpske i Srbije.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!