Politika

Košarac: Nigdje obavještajna agencija ne nadzire izborni proces

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da nigdje u svijetu obavještajno-bezbjednosna agencija ne nadzire, niti se miješa u izborni proces, te istakao da je Centralna izborna komisija jedini organ koji u BiH sprovodi i nadzire izbore.

– Kada CIK utvrdi da je bilo nekih sumnjivih radnji prilikom izbornog procesa, onda je moguće da se uključe neke druge pravosudne i sudske instance – rekao je Košarac i zapitao šta Obavještajno-bezbjednosna agencija ima s tim.

Loading...

On smatra da je suvišan svaki komentar na prijedlog šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se od Savjeta ministara zatraži da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu i OBA, koji će se baviti nadzorom izbornog procesa, koji je danas dobi podršku Predstavničkog doma. 

Košarac je u pauzi sjednice rekao novinarima da se zadužuje Savjet ministara da formira akcioni tim sa zadatkom da preduprijedi i suzbije sve eventualne izborne nepravilnosti i zloupotrebe nakon raspisivanja opštih izbora.

– Prepoznatljive su namjere zbog čega se ovim zaključkom želi obavezati Savjet ministara, koga čine stranačke strukture, da imenuje neko tijelo u kojem bi bili Sipa, Tužilaštvo i OBA, što je potpuno neprihvatljivo. To govori o tome da su oni koji ga predlažu svjesni svog izbornog debakla i činjenice da građani Republike Srpske ne praštaju izdaju u Sarajevu i ljubav sa Bakirom Izetbegovićem – istakao je Košarac.

On je naglasio da se sada želi na različite načine vršiti pritisak na građane i aktiviste političkih partija da im neko prati sve aktivnosti, te da će biti eventualno nekih zloupotreba.

Prema njegovim riječima, nigdje u svijetu se policijske agencije ne uključuju u ad hok tijela kako bi se bavili izbornim procesom.

– Mi smo svjedoci da je OBA u BiH stranačka agencija SDA i da nad njom jedini nadzor vrše Bakir Izetbegović i pomagači, kadrovi iz PDP-a i SDS-a – naglasio je Košarac.

On kaže da jedino u BiH OBA nema nadzor i ističe da se zaključkom obavezuje Savjet ministara da u to novo tijelo izabere predstavnika OBA da oni nadziru predizborne i izborne aktivnosti.

Košarac navodi da je očigledno da postoje strukture u domaćim političkim organizacijama, koji žele da, uz pomoć dijela stranaca u BiH i dijela onih koji su došli najavljeni kao pripadnici nekih specijalnih snaga, a klasični su špijuni, izazovu haos u vrijeme izbornog procesa jer su, kako je naglasio, već sada svjesni svog izbornog debakla. 

Cijena goriva

Govoreći o zahtjev Kluba poslanika SDS-a za razmatranje po hitnom postupku zakona za ukidanje akciza na gorivo u visini od 18 feninga po litru, Košarac kaže da je to čisto politikantstvo i pokušaj da se na jeftin način dodvore biračima i građanima.

– Svjedoci smo da organi u kojima učestvuje takozvani Savez za Promjene nisu ništa uradili za građane i danas su se sjetili da bi trebali da urade nešto za njih – kaže on.

Prema njegovim riječima, ovdje se želi jeftinim populizmom skrenuti pažnja i da se predstave kao borci za interese građana.

Komentarišući Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, Košarac kaže da je to jedan od četiri zakona iz Reformske agende koji nije bio usvojen.

– Postoji rapoloženje i zvanični stav institucija Republike Srpske da se da prohodnost tom zakonu – istakao je Košarac.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!