Nauka i tehnologija

Apple predstavio iPhone XS, XS Max i XR, te Apple Watch 4. generacije

Došlo je vrijeme za novi iPhone. Tačnije, za tri nova iPhonea i novu generaciju Apple Watcha.

Na događaju u Cupertinu u Kaliforniji, Apple predstavlja nove proizvode za 2018. i 2019., a kao što smo već imali prilike doznati (naravno, informacije su ponovno procurile prije vremena) radi se o tri nova pametna telefona nove generacije: iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR.

Posljednji u nizu je ujedno i najzanimljiviji jer radi se o jeftinijem uređaju koji za razliku od ostalih nema AMOLED već LED tehnologiju.

U isto vrijeme, niko nije niti bi trebao očekivati revoluciju jer ovo je takozvana “S godina” ili godina kada Apple po dobrom starom običaju objavljuje tek nešto naprednije modele onih postojećih.

Ipak, osim satova i pametnih telefona, mnogi očekuju i da bi se mogao pojaviti i novi Mac, ali najvjerojatnije je da će najveći upgrade dobiti upravo nova generacija Apple Watcha koji već neko vrijeme čeka osvježenje.

Apple Watch 4

Prvo je predstavljen Apple Watch, inače najprodavaniji sat na svijetu, a novom serijom mu je potpunosti promijenjen izgled, opremili su ga novim, 30 odsto većim ekranom do ivica koje su sada zaobljene. Sat je tanji od prethodnika, ima novu početnu stranicu i znatno glasniji zvučnik.

Zbog procesora S4 novi Apple Watch je oko dva puta brži od prethodne verzije, a ima i neke potpuno nove mogućnosti. Na primjer, uz pomoć svojih senzora, Watch će sada moći prepoznati ako njegov korisnik padne. Tada će, ako se vlasnik ne bude kretao više od minuta, automatski pozvati poziv u pomoć.

Dodatno, može raditi elektrokardiogram (EKG) zahvaljujući elektrodama ugrađenima u pozadini sata, ispod safirnog stakla. Iako je Apple Watch Series 4 tanji od svog prethodnika, baterija bi navodno trebalo da izdrži 18 sati. Dolazi u srebrnoj, svemirski sivoj i sivoj boji kada je riječ o aluminijskim modelima, a čelični će biti i u crnoj te zlatnoj boji.

Cijena će počinjati od 399 dolara, odnosno od 499 dolara za LTE model. Series 3 je smanjen na 279 dolara.

iPhone XS

Nakon Apple Watcha predstavljen je najnapredniji iPhone koji je ikada napravljen, iPhone XS. Dizajn je identičan iPhoneu X, osim što je dodana i zlatna boja. Sada je zaštićen od vode i prašine po standardu IP68.

iPhone XS radi na novom sistemskom čipu A12 Bionic, prvom na tržištu koji radi na 7-nanometarskom procesu i ima 6,9 milijardi tranzistora. Trebalo bi da donese do 50 odsto manji utrošak energije, uz jače performanse. Dodat je poboljšani “neural engine” pa A12 može izvsti 5 biliona operacija u sekundi.

Face ID tehnologija za biometrijsku sigurnost trebalo bi da bude još brža i bolja.

iPhone XS Max

Osim standardnog, dolazi i veći iPhone XS Max, takođe s OLED ekranom, ali s dijagonalom od 6,5 inča (uprkos tome dimenzije kućišta su otprilike uporedive s iPhoneom 8 Plus).

Rezolucija ovog ekrana je 2688 X 1242 piksela, što daje gustoću prikaza od 458 piksela po inču.

Oba ekrana imaju kontrast od 1.000.000 naprema 1.

iPhone XR

iPhone XR je također predstavljen, koji otraga izlgeda kao iPhone 8, a sprijeda kao iPhone X. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir te dolazi u šest boja – crni, bijeli, plavi, žuti, crveni, koraljni. Zaštićen je od vode po standardu IP67 i ima LCD ekran koji Apple zove Liquid Retina. Nema 3D Touch, nego “Haptic touch”, ima Face ID s istim sistemom kao u iPhoneu XS.

Izvor
klix.babug.hr
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!