Hronika

Sud odbio zahtjev tužilaštva, novo vijeće odlučuje o Mladiću

Sudija Džozef E. Čiondo Masanče odbio je danas kao neosnovan zahtjev haškog tužilaštva koje je tražilo da se poništi odluka o izuzeću trojice sudija iz apelacionog vijeća u procesu protiv generala Ratka Mladića.

U svojoj odluci koju je danas objavio Mehanizam krivičnih sudova u Hagu, sudija Masanče je naveo da zahtjevu tužilaštva nedostaju legalni (zakonski) osnovi, imajući u vidu da statut Mehanizma ne dozvoljava žalbe na odluke predsjednika Mehanizma ili tročlanog sudskog vijeća.

U pitanju je nedavna odluka kojom je sudija Žan Klod Antoaneti usvojio argumente Mladićeve odbrane da bi sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liju Daćun mogle da budu pristrasne prilikom odlučivanja o žalbi Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, jer su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unaprijed utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Antoanetijeva odluka suprotna sudskoj praksi i tražilo da predsjednik Mehanizma sudija Meron imenuje tročlano sudsko vijeće koje će ponovo odlučivati o Mladićevom zahtjevu za izuzeće.

Sudija Adijus predsjedavao je vijećem tribunala koje je izreklo osudujuću presudu grupi oficira VRS predvo]enih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog Srebrenice.

Sudija Meron predsjedavao je žalbenim vijećem tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osudujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici, kao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Meron je bio dugogodišnji predsjednik tribunala, a sada je predsjednik rezidualnog Mehanizma, pravnog nasljednika Tribunala.

Umjesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono vijeće postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osudujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodjela u Ruandi, prenijeli su mediji.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine pred zatvaranje Tribunala.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!