Hronika

Tužili sudiju koji ne želi da radi u prekršajnom odjeljenju: Od 1.000 predmeta okončao 14

Visoki sudski i tužilački savjet BiH pokrenuo je disciplinski postupak protiv sudije Atka Huseinbašića iz Banjaluke zbog više počinjenih prekršaja u radu.

Sudija Huseinbašić, s druge strane, objašnjava da je tužba protiv njega podignuta jer ne želi da radi na prekršajnom odjeljenju Osnovnog suda Banjaluka na koji je, kako kaže, nepravedno raspoređen, obzirom da je oduvijek radio na krivičnim predmetima.

Iz VSTS BiH su precizirali da se tužbom sudija Huseinbašić tereti da je počinio disciplinske prekršaje propisane Zakonom o VSTS BiH.

– Tužbom se sudiji stavlja na teret očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema strankama u postupku, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, zatim nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, kao i donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano krše pravila postupka – ističu u VSTS BiH.

Pored navedenog, sudiju Huseinbašića terete i za neopravdano kašnjenje u izradi odluka i drugih radnji u vezi sa obavljanjem dužnosti sudije, te propuštanja da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTS-a BiH.

– Tužba sadrži više tačaka koje se odnose na postupanje i ponašanje tuženog sudije – zaključeno je u odgovoru VSTS-a BiH.

Atko Huseinbašić
Atko Huseinbašić

U Osnovnom sudu Banjaluka saznajemo da je sudija Huseinbašić od 1. januara ove godine do kraja avgusta od 1.000 predmeta koje je imao u radu okončao tek njih 14, što je ujedno bio okidač da se pokrene disciplinski postupak protiv njega.
Huseinbašić je jedan od najpoznatijih banjalučkih sudija, a u njegovim sudnicama pod jednakim tretmanom su bile sve stranke u postupku.

Jedna od najinteresantnijih presuda bila je ona izečena A.P. Huseinbašić je tražio od tužilaštva da optuženog proglasi neuračunljivim, što su u svom nalazu potvrdili i vještaci, ali je tužilaštvo to odbilo da učini. Na kraju je A.P. bio oslobođen svih optužbi, jer ga je tužilaštvo teretilo kao uračunljivu osobu.

Huseinbašić je sudija koji je na Krivičnom odjeljenju banjalučkog Osnovnog suda objavio i najstrožu kaznu od osam godina zatvora S.M, blagajnici Rajfajzen banke, zbog pronevjere 12 miliona maraka. U obrazloženju presude, sudija Huseinbašić je dio krivice prebacio i na banku koja je, kako je naveo, lošim internim kontrolama dozvolila optuženoj da počini krivično djelo.

Međutim, problemi za sudiju Huseinbašića u banjalučkom sudu počinju 2014. godine kada je u 11 predmeta zakasnio sa donošenjem odluke. Nakon toga ga prebacuju u Osnovni sud Teslić, ali ga Ustavni sud BiH krajem prošle godine vraća u banjalučki sud.

– Ustavni sud BiH je jasno rekao da me trebaju vratiti na starom radno mjesto; to je Krivično odjeljenje, a ne mjesto sudije za prekršaje. Neću da radim prekršaje – istakao je sudija Huseinbašić.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!