Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Kako bi izgledali rezultati izbora da se računa Facebook?

Da je lajk na Fejsbuku glas SNSD bi imao najviše glasova od svih partija, ali bi mladi PDP-ov kandidat za Narodnu skupštinu RS Draško Stanivuković imao više glasova nego sve partije zajedno.

Počela je još jedna izborna kampanja, kažu najbučnija ikad, ali vjerovatno tiša već od sljedeće. Domaći političari su se, po uzoru na one svjetske, na društvenim mrežama aktivirali više nego ikada, a mi smo tim povodom provjerili kako stoje sa brojem lajkova i koliko su uopšte popularni na čuvenom Fejsbuku.

Stranica Saveza nazavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Fejsbuku ima 23.000 lajkova i odnose ubjedljivu pobjedu na „Opštim Fejsbuk izborima 2018. godine“.

Na drugom mjestu je Srpska demokratska stranka (SDS) sa 4.000 lajkova manje, dok bi treće mjesto zauzeli omladinci iz Organizacije „ReStart“ Srpska, koji su za sada prikupili oko 14.000 “simpatizera” na Fejsbuku.

Četvrto mjesto na „Fejsbuk izborima“ zauzela bi Partija demokratskog progresa (PDP) sa oko 6.000 glasova, odnosno lajkova, dok su ostale partije nakupile tek oko dvije ili tri hiljade lajkača, neki ni toliko.

S obzirom na dugogodišnju uspavanost na društvenim mrežama, a i to da pravi glasači uglavnom nisu lajkači, stranke su dobro i prošle.

Za razliku od Fejsbuk stranica partija, profili pojedinaca mnogo su življi. Kada je u pitanju moć lajka i društvenih mreža, ne možemo a da ne spomenemo fenomen Draška Stanivukovića, dvadesetpetogodišnjaka koji na društvenim mrežama ima ukupno 60.000 “simpatizera”, što je više nego svi domaći političari zajedno.

Da se Fejsbuk računa Stanivuković bi imao više glasova i od trenutnog predsjednika Milorada Dodika, koji ima 14.000 lajkova. Međutim, ne računa se.

Ako pitamo Fejsbuk, Stanivuković definitivno ulazi u Narodnu skupštinu Republike Srpske. U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi, po Fejsbuku, Nenad Stevandić, koji ima nešto više od 5.000 “glasova”, dok se DNS-ovom Milanu Radoviću, sa isto toliko lajkova, “smiješi” poslanička fotelja u NSRS.
Na Fejsbuk izborima predsjednik Srpske definitivno bi bio Vukota Govedarica sa 8.000 lajkova, i to dobrim dijelom zbog toga što Željka Cvijanović uopšte nema svoju stranicu.

Srpski član Predsjedništva BiH bio bi Milorad Dorik sa duplo više lajkova od Mladena Ivanića, a Adam Šukalo ide direktno u parlament BiH sa 8.000 lajkova, što je više od većine aktivnih kandidata na društvenim mrežama. Branislav Borenović, naprimjer, ima 4.000 lajkova.

Kada se sve sabere i oduzme, na „Fejsbuk izbore“ izašlo bi oko 150.000 birača, što je mnogo manje u odnosu na stvarni svijet u kojim je na posljednje opšte izbore izašlo oko 680.000 ljudi.

To je samo još jedan od pokazatelja da virtuelni i realni svijet često nemaju nikakve veze. Najvjerniji lajkači uopšte ne izlaze na izbore, a neki još nemaju ni pravo glasa. S druge strane, vjerni glasači su oni koji često nemaju ni pristup internetu, a kamoli pristup društvenim mrežama i moćnim lajkovima.

Oni svoje favorite lajkuju na dobar stari šatorski način, zbog čega većina internet anketa i mjerenja popularnosti političara na društvenim mrežama nema mnogo dodirnih tačaka sa krajnjim ishodom izbora.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button