Društvo

Koordinacioni tim za transplantaciju do kraja septembra

Sva pitanja rješavaće se putem zajedničkog dogovora i unutar institucija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici dijaliziranih bolesnika dogovorili su se danas na održanom sastanku u Banjaluci da će sva pitanja rješavati putem zajedničkog dogovora i unutar institucija.

Razgovarano je i o potrebi uspostavljanja koordinacionog centra za transplantaciju na nivou Republike Srpske i dogovoreno je da se do kraja septembra u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite formira koordinacioni tim za transplantaciju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Loading...

U saopštenju se ističe da je Bogdanić upoznao učesnike sastanka da se takva vrsta koordinacionog centra ne može organizovati na nivou BiH kao što je to ranije tražilo Udruženje “Nada”, jer je zdravstvo u isključivoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske.

Dogovoreno je da se do kraja ovog mjeseca pokrene procedura nabavke aparata za tipizaciju tkiva u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

“Dosadašnje nepostojanje ovog aparata za sve pacijente koji se pripremaju za transplantaciju tipizacija tkiva nije ni bila prepreka, jer je ona dostupna i moguća u zdravstvenim ustanovama u regionu i o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Zajednički zaključak sastanka je i da komisija sastavljena od predstavnika Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva, uz prisustvo predstavnika udruženja pacijenata, periodično kontroliše rad svih dijaliznih centara u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali predcjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske Aleksandar Radun, predsjednik zvorničkog udruženja “Nada” Danijela Ivanović, kao i predstavnicima svih udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj.

Predstavnici udruženja “Nada” upoznati su da je Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske još ranije napravilo analizu starosne strukture dijaliziranih pacijenata.

Predstavnici udruženja izrazili su zadovoljstvo kvalitetom dijalize u Republici Srpskoj, ali da Fond zdravstvenog osiguranja u narednom periodu razmotri mogućnosti sklapanja ugovora sa dijaliznim centrima u regionu, da bi pacijenti mogli prilikom putovanja da se dijaliziraju.

Do sada je, dodaje se u saopštenju, to pravo u potpunosti refundirano od strane Fonda.

Na sastanku je bilo riječi o isplatama za dijalizirane pacijente koje, kako je navedeno, idu planiranom dinamikom.

U Republici Srpskoj trenutno rade dijalizni centri u okviru bolnica u Foči i Trebinju, a usluge dijalize za pacijente se pružaju i u Banjaluci, Prijedoru, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Bijeljini, Šamcu, Doboju, Laktašima i Gradišci, čime su regionalno obuhvaćeni svi pacijenti u Republici Srpskoj kojima je potrebna dijaliza.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!