Društvo

Umjesto radnicima, pojedini poslodavci 30 KM stavili u svoj džep

Iako su svi radnici u Republici Srpskoj septembarsku platu trebalo da dobiju uvećanu za 30 KM, to se ipak nije dogodilo.

Kako saznaje portal SrpskaCafe, pojedini poslodavci u Srpskoj našli su način da ovaj iznos, za koji su, prema izmjenama seta zakona o platama, obavezni da povećaju plate svojim radnicima, ipak stave u svoj džep.

Radnik u jednoj domaćoj kompaniji, čiji identitet iz razumljivih razloga ne možemo otkriti, kaže za naš portal da ni njegova plata, ali ni plata njegovih radnih kolega nije uvećana za 30 KM, jer je poslodavac našao „rupu“ da ne prekrši donesene izmjene zakona, ali ipak ovu razliku zadrži za sebe.

Loading...

– Jednostavno je, oduvijek smo jedan dio plate dobijali „na ruke“, a drugi dio „na banku“. Onaj dio septembarske plate koji dobijamo „na banku“ uvećan je za tih 30 KM, dok je istovremeno dio „na ruke“ smanjen baš za tih 30 KM – priča naš sagovornik.

Dakle, kako navodi, njegov poslodavac na ovaj način nije prekršio ništa od onoga što je predviđeno ovim setom zakona.

– Mi smo na početku bili primorani da prihvatimo takve uslove. Od prvog dana dobijam „minimalac“ na banku, a ostalo na ruke, jer nam je poslodavac objasnio da bismo u suprotnom mnogo manje zaradili, ako on bude sve morao da prijavi i na sav iznos plati poreze i doprinose. Ja imam porodicu i nisam se smio dovesti u situaciju da zbog toga ne zaradim dovoljno za kakav takav život – navodi naš sagovornik.

Ističe da je svjestan da se na taj način krši zakon i da je u zoni sive ekonomije, da će mu, ako dočeka, penzija biti značajno manja od one koju bi trebalo da dobije, ali, kaže, to nije pitanje za njega, nego za kontrolne organe.

Povećanje plata u Srpskoj, na godišnjem nivou, trebalo bi da iznosi oko 80 miliona KM, od čega će, kako je ministar finansija RS, Zoran Tegeltija, ranije rekao Vlada snositi 60 miliona KM, a lokalne zajednice ostatak.

– Važno je napomenuti da će lokalne zajednice snositi teret povećanja plata samo onih zaposlenih koji rade na toj teritoriji – rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 4. jula set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

Izvor
srpskacafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!