Banjaluka

Eko-toplane počele pripreme: Modernizacija mreže za kvalitetnije grijanje

U susret novoj sezoni grijanja “Eko-toplane” Banjaluka d.o.o. rade punim kapacitetom na osposobljavanju i modernizaciji distributivne mreže, kao i nabavci potrebne količine energenta.

Najobimniji posao koji čeka “Eko-toplane” jeste osposobljavanje, sanacija i modernizacija distributivne mreže kako bi se smanjili gubici na mreži i građani imali kvalitetnije grijanje, a “Toplane” manje gubitke.

Loading...

Ove godine, osim redovnih poslova koji obuhvataju remonte proizvodnih postrojenja na biomasu – novog objekta “Eko-toplana”, pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, radi se i sanacija distributivne mreže i modernizacija sistema upravljanja.

Kako je planirano, u predstojećem periodu biće modernizovane 34 podstanice. Riječ je o podstanicama najveće snage, koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode.

“Osim toga, u ove podstanice biće postavljen novi SCADA sistem upravljanja, zahvaljujući čemu će biti uspostavljena automatska kontrola upravljanja na osnovu vanjske temperature i potreba korisnika”, istakli su u ovom preduzeću.

Uz projekat modernizacije planirana je i nabavka specijalizovanog softvera za optimizaciju, planiranje i upravljanje sistemima daljinskog grijanja. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 1,5 miliona KM.

Prije početka grijne sezone sanirana je i glavna vrelovodna pumpna stanica. Omogućeno je potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje i otklanjanje kvarova na distributivnoj mreži.

“Sve ovo se radi da bi građani imali optimalnu temperaturu u svojim stambenim jedinicima. Ovo nije lak ni jednostavan posao i trebaće dosta vremena da se distributivna mreža dovede u adekvatno stanje, ali ‘Eko-toplane’ kontinuirano rade i stalno su u kontaktu s korisnicima i na terenu”, naglasili su iz ovog preduzeća.

Kada je riječ o energentu, drvni sortiment za sezonu grijanja 2018/2019. nabavlja se u skladu s planiranom dinamikom. Dosad je obezbijeđeno više od 60 odsto potrebnog energenta.

Sva količina je obezbijeđena na domaćem tržištu i u tu svrhu je uspostavljen logistički centar na kojem se lageruju potrebne količine. Predviđenim planom nabavke, a u skladu s vremenskim prilikama i dinamikom rada Javnog preduzeća “Šume Srpske”, u “Eko-toplanama” očekuju da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za komplentu grijnu sezonu 2018/2019.

“Na pragu smo nove grijne sezone i u želji da korisnci budu pravovremeno informisani, da dobiju odgovore na sva pitanja ili probleme koje imaju te što bolje saradnje i pružanja kvalitetne usluge, ‘Eko-toplane’ su uvele besplatnu info-liniju 0800 502 12, koja je aktivna svakim radnim danom od 7.30 do 15.30, a korisnici mogu poslati i e-mail na [email protected] ili posjetiti korisnički centar u Bulevaru vojvode Živojina Mišića 32”, rekli su u tom preduzeću.

Sa ciljem redovnog informisanja korisnika, odnedavno je aktivan i sajt www.ekotoplanebanjaluka.com. Osim osnovnih informacija o “Eko-toplanama” i komunalnoj djelatnosti koju obavlja, posjetioci na sajtu mogu redovno pratiti i aktivnosti ovog preduzeća koje sprovodi u susret novoj sezoni grijanja.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!