Politika

Analitičari upozoravaju: Glasanje u odsustvu baca sjenu na rezultate

Na centralnom biračkom spisku za opšte izbore 2018. u BiH u kategoriji glasanje u odsustvu nalazi se 8.306 lica, putem pošte glasa 76.729 birača, dok u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasa njih 1.085.

Upravo su ovo, prema riječima stručnjaka, najpogodniji prostori za malverzacije i nepoštenje u izbornom procesu.

Vehid Šehić

“Svjedoci smo svega što se dešava kada je u pitanju glasanje putem pošte i glasanje u odsustvu i to se nameće kao imperativna norma da se nešto mora promijeniti u Izbornom zakonu BiH, kako bi se spriječile sve moguće malverzacije koje dovode u pitanje legitimitet izbora u BiH”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik koalicije “Pod lupom”.

Loading...

Prema njegovim riječima, ovakve manipulacije bacaju sjenu i na izborne rezultate te se dovodi u pitanje da li je na izborima izražena slobodna volja građana BiH ili, kako kaže, volja centara političke moći.

Istakao je da se takve stvari moraju urediti kako Izbornim zakonom, tako i provedbenim aktvima CIK-a i još nekim dokumentima.

“Jedno od rješenja je da se u drugim državama uvede ono što imaju Srbija i Hrvatska, a to su zagarantovana mjesta za građane BiH koji su nastanjeni u tim zemljama”, rekao je Šehić te dodao da se postavlja pitanje da li državljani BiH koji ne žive u BiH i ne plaćaju porez u BiH treba da glasaju za sve nivoe vlasti.

Ono što je bitno, ocjenjuje Šehić, je da promjene Izbornog zakona definišu odgovornost političkih subjekata, koji stoje iza malverzacija i povrede Izbornog zakona i provedbenih akata.

“Dok to ne uvedemo mi nikad nećemo imati poštene i slobodne izbore”, zaključuje Šehić.

Pojasnio je da se glasanje u odsustvu odnosi na raseljena lica koja mogu glasati za svoju opštinu iz 1991. godine, te da za tu opštinu mogu glasati u mjestu u kojem sada žive ili u toj opštini koju su napustili.

Tanja Topić

Tanja Topić, politički analitičar, naglasila je da treba voditi računa o Izbornom zakonu i njegovom kršenju.

“Svi smo svjedočili da se radilo o strašnim zloupotrebama, manipulacijama, krađama identiteta kada su u pitanju pomenute kategorije birača, a vinovnici su svakako politički akteri”, ocjenjuje Topićeva.

Dodala je da Tužilaštvo i svi oni koji su zaduženi za praćenje zakonitosti izbornog procesa treba da utvrde ko je odgovoran za malverzacije i da se to kazne.

“Takve vrste malverzacija su javna tajna, koja je ovog puta isplivala u najbrutalnijoj formi, ali se bojim da niko nije naučio lekciju, nego su politički akteri vidjeli da je to sjajan prostor u kojem oni mogu manipulisati”, zaključila je Topićeva.

Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, neki dan je za Srnu izjavio da bi glasanje u odsustvu, kao i glasanje poštom, zbog malverzacija trebalo ukinuti.

Dodik je kazao da otkada je izbora u BiH, glasanje u odsustvu i putem pošte uvijek je zloupotrebljavano.

Naglasio je da je upravo to razlog zašto u BiH izborni rezultati kasne i po mjesec dana, dok se, kako je rekao, u drugim zemljama sve završi u toku noći.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!