Društvo

Bogdanić: UKC obnovom dobija sve što je nedostajalo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da se obnovom i izgradnjom Univerzitetskog kliničkog centra Srpske dobija ono što je na neki način nedostajalo – savremena hirurgija i hirurške sale, te klinički centar na jednom mjestu.

“Naši hirurzi su se već dokazali kao vrhunski stručnjaci u izvođenju najkompleksnijih i najsavremenijih zahvata, a sada dobijaju i uslove rada dostojne tog uspjeha. To će sada da pojednostavi organizaciju Univerzitetskog kliničkog centra, da omogući bolju komunikaciju između kolega, ali i jednostavnije pružanje usluga za pacijente”, rekao je Bogdanić za “EuroBlic”.

On vjeruje da će direktor ove ustanove prihvatiti ideju da pulmologija i torakalna hirurgija budu jedna klinika, koja će imati konzervativni i hirurški dio, a tako i ostale klinike.

“To će na neki način pojeftiniti usluge i napraviti bolju organizaciju, a što je najbitnije, pacijenti će dobiti sve na jednom mjestu. Konsultacije će biti jednostavnije, dežurstva bolje organizovana, zato što sad na jednom mjestu imate i hirurga, neurologa i internistu”, istakao je Bogdanić.

On je rekao da je u projektu, najvećem u zdravstvu na ovim prostorima u posljednjih pola vijeka, sve urađeno po savremenim standardima u oblasti gradnje medicinskih ustanova.

“Na ovaj način sigurno ćemo smanjiti odlazak pacijanata iz Republike Srpske. Ideja je da sada dolaze kolege i uče naše ljekare i da se taj broj odlazaka izvan Srpske radi liječenja smanji. Sa završetkom kardiohirurgije, objektivno nećemo ni imati toliku potrebu, jer danas najviše pacijenata ide u Srbiju ili Tuzlu zbog kardiohirurgije”, kaže Bogdanić.

On je naglasio da Univerzitetsko klinički centar sada ima sve uslove da se proširi na tržište dijela BiH prema Bihaću i Sanskom Mostu, te da im se, ako budu znali da rade, otvori i tržište zapadne Evrope.

“Imaju uslove, imaju opremu, izgradiće kadar ili će dovesti nekoga ako to nije dovoljno, a cijena će ovdje biti mnogo povoljnija za te pacijente iz vana, posebno za estetsku hirurgiju, za vaskularnu hirurgiju, pa i neke preglede. Sve ovo treba da utiče da se smanje i gužve, i liste čekanja koje sada još djelimično postoje”, rekao je Bogdanić.

On je podsjetio da je u zdravstveni sistem u protekloj deceniji uloženo oko 700 miliona KM.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!