Društvo

Dodik – Lavrov: Saradnja u svim oblastima (VIDEO)

Predsjednik Dodik je na konferenciji za novinare odbacio špekulacije o lošem uticaju Ruske Federacije na BiH.

“Ruska Federacija je naš prijatelj sa kojima moramo da sarađujemo na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu. S tim u vezi Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji”, rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Lavrovu na principijelom stavu Rusije kada je u pitanju Dejtonski sporazum, a posebno kada je u pitanju ruski veto na uloženu rezoluciju u SB UN-a u kojoj je srpski narod optuživan kao genocidan.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je dobru saradnju sa BiH u svim oblastima, a posebno je istakao porast robne razmjene sa BiH, odnosno izvoz voća i povrća iz Srpske u Rusiju.

“Danas smo detaljno razgovarali o tome da se što prije zatvore pitanja koja bi omogućila da se izvozi meso i mlijeko odavde na rusko tržište”, dodao je Lavrov.

Zahvalni smo Srpskoj na podršci radu ruskih kompanija, rekao je Lavrov, pomenuvši “Zarubežnjeft”, kao i mrežu pumpi. Gasprom već nekoliko godina obezbeđuje isporuku gasa u Srpskoj, podsjetio je on.

Decembra prošle godine potpisan je sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju tečnog gasa u Zvorniku, a računamo da će se taj tečni gas koristiti i u Srbiji, naveo je ruski ministar.

Lavrov je napomenuo da cijeni pažnju koje rukovodstvo Srpske posvećuje jačanju kontatkata među dva naroda koji su povezani vezama prijateljstva i zajedničkim istorijskim i duhovnim korijenima.

“Zahvalni smo i za inicijativu za izgradnju centra u Banjaluci i hrama posvećenog porodici Nikolaja Drugog”, dodao je Lavrov.

Rusija se čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, istakao je ruski minsitar i dodao da su bilo koje reforme moguće samo uz saglasnost dva entiteta i tri naroda.

“Vidimo privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu, a jedno pitanje koja je odavno prezrelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave kako bi sama odlučivala o svojoj budućnosti”, rekao je Lavrov.

„Apsolutno se podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu”, rekao je Lavrov precizirajući da je riječ o Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori.

Lavrov je rekao da se slaže sa Dodikom i da Rusija uvijek radi pošteno i poštuje svoje obaveze i da se to u potpunosti tiče i kad je riječ o Dejtonu.

“Ne pokušavamo mi da očuvamo protektorat nad BiH, naprotiv svuda, u svim formatima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona ,a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, rekao je ruski šef diplomatije.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!