Banjaluka

Mostovi Banjaluke: Nedostaje još 6

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza.

Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari prelaz zbog dotrajalosti.

Savremeni most  sa dve trake i vidikovcem, za koji je novac obezbijeđen emisijom gradskih obveznica, trebao bi biti sagrađen do kraja godine, a kako najavljuju iz Gradske uprave već se razmatraju opcije za izgradnju još tri mosta.

Prioritet su lokacija u Docu, između Venecija i Gradskog mosta, most u Srpskim Toplicama umjesto postojećeg, te most kod “Vitaminke” u naselju Česma. Ove velike investicije, prema nekim procjenama, koštaće oko 20 miliona maraka, ali se način finansiranja za sada ne spominje.

Za rasterećenje gradskog saobraćaja najvažniji je most u Docu, odnosno spoj Bulevara cara Dušana sa jedne i Mačvanske ulice sa druge strane. Izgradnja bi koštala oko 9 miliona maraka, jer je, kako su rekli nadležni, potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a Banjaluka bi tako dobila još jedan pravi most u urbanoj zoni.

Informacija da bi baš u Česmi mogao da se gradi sljedeći most posebno je obradovala stanovnike ovog naselja koji da bi došli do grada moraju obilaziti preko Trapista ili na Incel. Mještani su i ranije govorili da im je za bolji kvalitet života most kod “Vitaminke” potrebniji nego onaj na Vrbanji, ali njihovi zahtjevi nisu uvaženi.

– Svake godine tražimo izgradnju mostu kao priroritet za naše naselje, a to smo naveli i za iduću godinu. Most bi značio, ne samo nama, već i za rasterećenje tranzita; zato se nadamo da će se u projekat, osim Grada, uključiti i republičke institucije, te zajednički finansirati gradnju – rekao je predsjednik mjesne zajednice Miladin Maličević.

U Srpskim Toplicama takođe treba mijenjati most, koji po konstrukciji najviše liči na željezni Zeleni most, i to novim koji će imati dvije saobraćajne trake za teško saobraćajno opterećenje, te dvije pješačke staze. Mještani kažu da je most u lošem stanju, “stalno ga krpe” i zato se nadaju da su baš oni sljedeći na spisku za gradnju, kako ne bi došli u situaciju da im bukvalno prelaskom preko rijeke život bude ugrožen.

Iz Grada ipak uvjeravaju da je generalna ocjena stanja mostova u Banjaluci zadovoljavajuća.

Podsjećaju da imaju zaposlenog referenta na održavanju mostova, te da svake godine, putem javne nabavke, angažuju i pravno lice koje vrši periodičan pregled mostova.

– Programom Zajedničke komunalne potrošnje predviđeno je redovno i investiciono održavanje mostova. Javnom nabavkom se angažuje pravno lice, koje ugovorom ima obavezu da svakodnevno kontroliše stanje mostova u gradu i preduzima mjere – rekli su iz Gradske uprave.

U Banjaluci su inače izgrađena 23 mosta, dva nadvožnjaka i pet pasarela u urbanom području i 54 mosta na prigradskom i seoskom području grada, različite konstrukcije, raspona i dužine u zavisnosti od postojeće saobraćajnice i karaktera prepreke. Osim Zelenog mosta, u završnoj fazi su radovi na izgradnji mosta u MZ Dragočaj u naselju Kauri, a u toku je i javna nabavka za izgradnju novog mosta preko Dragočajke u centru Dragočaja.

Kontrole mostova

Kontrola mostova, kažu u Gradu, vrši se prema pravilniku o tehničkim normativima za eksploataciju i redovno održavanje mostova:

  • kontrolni pregledi – najmanje dva puta godišnje, a uglavnom se obavljaju tokom tekućeg održavanja mostova.
  • redovni pregledi – svake druge godine
  • glavni pregledi – svake šeste  godine i po isteku garantnog roka
  • vanredni pregledi – u slučaju vanrednih situacija, kao što je zemljotres.
  • detaljni pregledi – u slučaju rehabilitacije, ako se očekuje vanredno opterećenje i drugo.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!