Magazin

6 simptoma da je jetra puna toksina, te da joj je hitno potrebno čišćenje!

Jetra je jedan od naših najvjernijih i najmarljivijih prijatelja. Razmišljajte o njoj kao o ugrađenom odstranjivaču toksina i svega negativnog. Osim toga, ima još 500 drugih funkcija. Ako primijetite neki od ovih simptoma, vaša jetra traži pomoć:

Bol na desnoj strani stomaka

Osjećaj boli u gornjem desnom dijelu stomaka znak je da vaša jetra može biti u nevolji. Obično je blaga bol. Međutim, ponekad postaje vrlo intenzivna. Zapamtite da je posao jetre detoksikacija i pomoći tijelu da filtrira otpad i pomaže tijelu probaviti hranu. Kada vam je jetra bolesna, ne može učinkovito djelovati, bolno se nabubri, a tijelo šalje znakove trovanja.

Loading...

Oticanje nogu i gležnjeva

Kada ignorirate problem, vaša jetra pokušava se popraviti po cijenu formiranja ožiljnog tkiva. Što više ožiljnog tkiva postoji, to je teže jetri funkcionisati, što konačno dovodi do hipertenzije. Ona uzrokuje nakupljanje tekućine u nogama (edem). Dobra je vijest da je oteklina bezbolna. To može uticati na obe noge ili čak bedra. Međutim, učinak gravitacije čini oteklinu najvidljivijom u donjem dijelu tijela.

Debljanje

Svake godine sve više i više ljudi započinje zdravu ishranu, ali još uvijek se bore s problemima u težini. Ako uočite debljanje koje ne proizlazi iz prejedanja ili kvarova hormona, možda biste trebali razgovarati o neprikladnom funkcionisanju jetre sa svojim ljekarom. Ono što se događa je da se jetra ne može nositi sa svim toksinima koji dolaze (alkohol, umjetni zaslađivači, masti, određeni lijekovi, itd.). Jedina stvar koju može jetra tada učiniti je pohranjivanje nefiltriranih toksina u masne ćelije. Ovaj nered neće vam dopustiti da izgubite težinu, osim ako ne pomažete tijelu da očisti nakrcanu jetru.

Alergije

Vrlo često, alergije su rezultat preopterećene i trome jetre. Kad previše tvari ulaze u krvotok, mozak ih prepoznaje kao alergene i oslobađa antitijela i hemikalije (histamine itd.), koje uzrokuju svrbež. Zdrava jetra inače savršeno čisti krv od svih štetnih molekula i eliminiše učinak potencijalnog alergena na tijelo.

Žuta koža i oči

Kada oči ili koža postanu žute boje, nauka to naziva žuticom. Sama žutica nije bolest već simptom mogućih kvarova. Normalno, žutica se pojavljuje kada oboljela jetra akumulira previše bilirubina – žutog pigmenta koji nastaje razgradnjom mrtvih crvenih krvnih ćelija u jetri. Pogodite što se događa kada se jetra ne riješi bilirubina uz stare crvene krvne ćelije?

Hronični umor

Sindrom hroničnog umora liči na dugotrajnu bolesti sličnoj gripi. Prema definiciji, trebali biste doživjeti simptome najmanje 6 mjeseci prije nego što vam se dijagnostikuje hronični umor. Razlog tome je opijenost jetre. Jetra, u velikoj mjeri, pridonosi snabdijevanju energijom u tijelu. Pretvara glukozu u glikogen i pohranjuje ga za kasniju upotrebu. Zdrava jetra izlijeva glukozu između obroka ili kad god postoji potreba za hranom i energijom. Oboljela jetra, međutim, teško može proizvesti glukozu i ima vrlo malo prostora za skladištenje.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!