Banjaluka

Počela dogradnja škole na Starčevici, ukida se treća smjena

Učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici dogodine će nastavu pohađati u znatno boljim uslovima, nakon što su danas i zvanično počeli radovi na dogradnji osam novih učionica, u okviru projekta vrijednog 1,4 miliona KM.

Dogradnjom ove škole, steći će se uslovi da se nastava organizuje u dvije smjene, a ne tri, što je sada slučaj. Ovo je jedina škola u Republici Srpskoj, koja je, zbog manjka prostora, morala da nastavni proces organizuje u tri smjene. Ova škola ima 1.782 učenika raspoređenih u 69 odjeljenja i jedna je od najvećih u Srpskoj.

Gradilište su danas obišli gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović. Tokom obilaska, Radojičić je podsjetio da su gradske vlasti razmatrale više modela za rješavanje ovog, višedecenijskog problema, te da se u analizama ispostavilo da da je najoptimalnije da škola bude dograđena sa osam novih učionica.

– Radi se o najvećoj banjalučkoj osnovnoj školi koja ima problem manjka prostora i velikog broja učenika. Mi smo još prošle godine, zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture, savjeta roditelja i predstavnicima mjesne zajednice, razmatrali sve opcije, od upisnog područja do mogućnosti da se izgradi nova škola, a kao najbolje rješenje se ispostavila dogradnja škole. Ovo je rastuće naselje i gradnjom škole na drugoj lokaciji, na žalost, ne bi riješili problem. Zato smo se dogovorili da Grad uradi projekat dogradnje, kao i da Vlada finansira dogradnju. Ukoliko vremenske prilike posluže, za nadati se da će učenici drugo polugodište ove školske godine dočekati u novim učionicama – rekao je Radojičić.

Premijerka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog projekta, te ujedno i najavila da je u planu i izgradnja fiskulturne dvorane u ovoj školi.

– Vlada RS je, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, uspjela da finansira i ovaj projekat, a za ovu investiciju smo izdvojili 1,4 miliona KM. Vjerujem da ćemo dogradnjom učionica olakšati život i učenicima i njihovim roditeljima, a svakako i nastavnicima. Širom Republike Srpske postoji čitav niz projekata u oblasti školskog sistema koji su u toku – naglasila je premijerka Cvijanović.

Direktorica OŠ „Branko Radičević“ Darija Mićić kazala je da će dogradnja učinonica predstavljati veliku pomoć u organizaciji nastave.

– Konkretno, to znači da više nećemo imati tri smjene, a nastava u drugoj smjeni počinjaće u 13.30 časova. Zbog prenapučenosti, učenici od drugog do petog razreda sada nastavu pohađaju u tri smjene, a treća smjena počinje u 15.10 – rekla je Mićić.

Pored doggradnje ove škole, Grad Banja Luka je ove godine pokrenuo i veliku akciju obnove školskih objekata na gradskom i prigradskom području. U okviru ovog projekta, biće rekonstruisano 19 škola, u što će biti uloženo oko 1,9 miliona KM.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!