Banjaluka

Radojičić: Nagradu za saobraćaj dobili u konkurenciji sedam evropskih gradova

Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da je Banja Luka nagradu za unapređenje urbane mobilnosti, dodijeljenu od strane ugledne asocijacije evropskih gradova CIVITAS, dobila u ozbiljnoj međunarodnoj konkurenciji među sedam gradova, od Španije do Poljske i Portugala. Kako je istakao, riječ je o kvalitetnom priznanju za ono što je Grad Banja Luka radio prošle i ove godine iz oblasti saobraćaja.

– Građani Banje Luke su imali priliku da vide da smo iz oblasti saobraćaja dosta toga uradili i da se u gradu dešava zaista transformacija koja ima za cilj da se olakša i ubrza kompletan saobraćaj i uvedu nova rješenja, ne narušavajući bezbjednost i prateći savremene trendove – naglasio je Radojičić.

Osvrćući se na kapitalne projekte iz oblasti saobraćaja, Radojičić je podsjetio da je u toku gradnja novog mosta na lokaciji Zelenog, te da su u toku pregovori za gradnju novih mostova u Česmi, Docu i u Srpskim toplicama.

– Od velikih saobraćajnica, pustili smo u funkciju novu modernu saobraćajnicu u Priječanima, ove sedmice završićemo glavni put kroz Česmu, pripremamo projekat za Šargovac, ponavljamo tender za gradnju Ulice kralja Aleksandra i poslije okončanog spajanja istočnog i zapadnog tranzita, očekujemo završetak tendera za spajanje istočnog tranzita sa zelenim mostom – naglasio je Radojičić i dodao da je završeno i sedam kružnih tokova, a da su u pripremi novi na Laušu, iznad zgrade Policijske stanice i kod budućeg tržnog centra „Delta planet“.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da je Banja Luka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koji je član CIVITAS mreže, prepoznata kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti.

– U junu ove godine uspješno smo organizovali konferenciju u okviru CIVINET mreže. Tada smo predstavili naše projekte iz urbane mobilnosti, prije svega uspostavljanje sistema za automatsko iznajmljivanje bicikala tzv. „Bajk šering“ – kazao je Sandić govoreći o konkretnim koracima na unapređenju urbane mobilnosti.

Kako je naveo, Banja Luka je uvela punjače za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisala dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te započela sa projektovanjem mreže biciklističkih staza i prošle sedmice po prvi put u okviru kolovoza označila biciklističku traku.

– Uopšte, naše opredjeljenje je da damo prednost javnom prevozu u odnosu na individualni i motorizovani saobraćaj. Zato nam je drago da su sve te naše aktivnosti prepoznate i nagrađene – rekao je Sandić, posebno ističući činjenicu da sve nove saobraćajnice koje se grade, radiće se sa trotoarima i biciklističkim trakama, uključujući i urađeni spoj istočnog i zapadnog tranzita.

Praktične prednosti nagrade, kako je naveo – jesu da CIVITAS, kao organizacija koju je osnovala Evropska komisija, ima svoje konkurse i tu priliku za finansiranje projekata Banja Luka namjerava itekako da iskoristi.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović, kazao je da su pojedine gradske administracije već najavile svoj dolazak u Banju Luku i preuzimanje iskustava u vezi sa provedenim aktivnostima koje su rezultirale dobijanjem nagrade.

On je naveo da banjalučki „Bajk šering“ za samo pola godine ima 990 aktivnih korisnika što je veoma značajan broj.

Davidović se osvrnuo i na uspješno organizovanu „Evropsku sedmicu mobilnosti“, za koju je Banja Luka jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti.

Gradu Banjoj Luci 20. septembra ove godine, na svečanosti u švedskoj Umei, uručena je prestižna evropska nagrada za unapređenje urbane mobilnosti, u kategoriji „Grad u transformaciji“.

Iduće sedmice predaja aplikacije za EPK

Radojičić je najavio da će sljedeće sedmice Banja Luka podnijeti aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– Izuzetno je važno sve ovo što radimo, jer nas praktično pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj mapi. Na brojnim skupovima imao sam mogućnost da govorim o Banjoj Luci u sasvim novom svjetlu koje je vrlo afirmativno, u kome se o našem gradu govori kao gradu inovacija, dobrih rješenja, dinamičnog razvoja i sa mnogo ideja – rekao je gradonačelnik.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!