Politika

Dodik: Sa Putinom o političkoj i ekonomskoj situaciji (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje u ruski Soči.

Dodik je danas izjavio da će na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razmotriti mogućnosti podsticaja za investiranje, te političku i ekonomsku situaciju u Srpskoj.

– U kontinuitetu razgovaramo dva puta godišnje. Vidjeli smo se ranije u Sankt Peterburgu i dogovorili sastanak na koji putujem danas. Informisaću Putna i kako se razvija situacija u pogledu Republike Srpske – rekao je Dodik u Aleksandrovcu.

Loading...

On je istakao da je nedavna posjeta ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Banjaluci pokazala zvanični stav te zemlje, a to je poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i odbacivanje svega što satanizuje Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da je veoma zadovoljan saradnjom sa Ruskom Federacijom i njenom podrškom na prostoru Srpske i BiH.
Naveo je da su poznati stavovi koje je iznio ministar Lavrov u Banjaluci, a odnose se na poštovanje međunarodnog prava i Dejtona.

– Mogli smo da čujemo da je Rusija protiv satanizacije i devastacije Republike Srpske i to je za nas glas prijatelja koji poštujemo i veoma cijenimo – rekao je Dodik.

– To je zvanična ruska politika, koja će, vjerujem, biti potvrđena i sada. Pokušaću u razgovoru pridobiti pažnju Putina za pitanja koja su ovdje važna, jer je očigledno da je izmišljena priča o malignom uticaju Rusije i služi za potrebe zemalja odakle dolaze finansijska sredstva. Ovdje imamo u javnosti neke koji se u tom pogledu prave potpuno naivni, iako smo imali informaciju da iz Velike Britanije daju osam miliona funti za sprečavanje, kako su rekli, malignog ruskog uticaja u ovom regionu – dodao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ima informacije o svemu što se radi.

– Međutim, odbacujem bilo kakvu mogućost da postoji ruski uticaj. Ako postoji uticaj, onda je to zapadnih zemlja koje ovdje pokušavaju da uruše Dejtonski sporazum. Nas koje branimo slovo Dejtona hoće da okrive za njegovo rušenje. Sve su učinili visoki predstavnici kao međunarodni kriminalci koji su 20 godina jurišali na prava srpskog naroda i to ću prenijeti Putinu. Oni su oteli mnogo nadležnosti – naveo je Dodik.

Naglasio je da će kao član Predsjedništva BiH tražiti da sve bude vraćeno u ustavne pozicije.

– To je ono što moramo da uradimo. Pedi Ešdaun, Volfgang Petrič i ostali visoki predstavnici su devastirali naša prava. Vjerujem da kada bi prava argumentacija došla do predsjednika SAD Donalda Trampa o nasilju prema nama koje činili visoki predstavnici, a potrudićemo se da to toga dođe, da bi dao saglasnost za ukidanje OHR-a – naveo je Dodik.

– Pokušaću da prezentujem stanje u vezi sa izborima, kao i sa mogućom situacijom nakon izbora, sa željom da sa Rusijom nastavimo veoma bliske odnose na svim nivoima – zaključio je predsjednik Srpske.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!