Privreda

Posjeta privrednika ruske oblasti Njižnji Novgorod privrednoj komori Srpske

Saradnja Republike Srpske i ruske oblasti Njižnjeg Novgoroda uspostavljena je ranije, potvrđena je i kroz već potpisane sporazume, a očekujemo da će tokom susreta privrednika Srpske i ove ruske oblasti naši privrednici predstaviti svoje proizvodne potencijale, kako bi se mogli uspostaviti i konkretni oblici saradnje, rekla je direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić.

Prema njenim riječima, Rusija je važan spoljnotrgovinski partner Srpskoj, a oblast Nižnji Novgorod predstavlja jedan od vrlo razvijenih ruskih regiona.

Direktor Komore rekla je novinarima prije početka današnjih susreta privrednika u Banjoj Luci da je u prvom polugodištu ove godine ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene Srpske sa Rusijom iznosio 349 miliona KM ili 8,1 odsto od ukupne razmjene sa inostranstvom.
– To Rusiju visoko svrstava među naše spoljnotrgovinske partnere iz koje najviše uvozimo naftu i naftna ulja za potrebe rafinerija u Srpskoj – dodala je Ristićeva.

U prvom polugodištu Srpska je ostvarila izvoz u iznosu od 11 miliona KM, a posmatrajući prema proizvodima, najviše preovladava voće, zatim određene grupe hemijskih proizvoda i dijelovi obuće.

Zamjenik gubernatora oblasti Njižnji Novgorod Evgenij Ljuljin rekao je da je tokom današnje posjete delegacije ovog regiona Srpskoj razmotren cijeli spektar pitanja koja su interesantna za privredu s ciljem usmjeravanja na konkretne aktivnosti u stvaranju međusobne privredne saradnje.
– Želimo da u Privrednoj komori upoznamo privrednike radi uspostavljanja ekonomske saradnje kako bi u kratkom periodu mogli da pređemo na intenzivan put privredne saradnje – istakao je LJuljin.
On je s ciljem intenziviranja saradnje naglasio da bi bilo dobro otvoriti i predstavništva Srpske u Nižnjem Novgorodu, kao i predstavništvo te ruske oblasti u Srpskoj.

Lluljin je izrazio i zadovoljstvo što se u Banjaluci gradi rusko-srpski hram i duhovni centar, obećavši da će ova ruska oblast uzeti aktivno učešće u izgradnji.

Sastanku privrednika Srpske i delegacije Nižnjenovgorodske oblasti prisustvovao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!