Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

“Jesenja sonata” u Banjaluci okuplja domaću i svjetsku muzičke scene

Banski dvor Kulturni centar biće domaćin prvog Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata”, koji će biti održan od 11. do 15. oktobra u ovoj ustanovi.

Banski dvor je u 2018. godini nastavio praksu organizovanja kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji. U želji da u ovoj godini napravi dodatni iskorak, ustanova je odlučila da pokrene nekoliko višednevnih kulturnih manifestacija, a jedna od njih je i ovaj festival.

– Festival je zamišljen kao elitni višednevni muzički događaj, kao susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva i, mogao bih reći, svojevrstan nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda – rekao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Matović je naglasio da je želja organizatora da festival i u budućnosti okuplja značajna imena domaće i svjetske muzičke scene.

– Želja organizatora je da festival u budućnosti postane tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija, koja će stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike da svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okuplja najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene – kazao je Matović.

Festival će obuhvatati pet cjelovečernjih koncerata koji će biti održani u velikoj koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20 časova.

– Festival će imati i pristupačne cijene ulaznica jer koncerti Banskog dvora treba da budu pristupačni i prosječnim građanima koji žele da dođu, a ne samo da bude privilegija onih koji to sebi mogu da priušte. Za prva četiri festivalska dana cijena ulaznice će iznositi pet konvertibilnih maraka, dok će u završnici, peti dan, cijena karte iznositi deset konvertibilnih maraka – rekao je Matović.

Čast da otvori “Jesenju sonatu” pripašće renomiranoj pijanistkinji Riti Kinki iz Novog Sada, koja će održati svoj cjelovečernji koncert u četvrtak, 11. oktobra.

Rita Kinka je pijanistkinja svjetskog ugleda koja je do danas održala preko 800 resitala i nastupa sa mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet, klavir, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Drugog dana festivala, u petak, 12. oktobra, predstaviće nam se renomirani domaći umjetnici: sopran Dunja Simić i pijanista Arsen Čarkić, umjetnici sa bogatim biografijama i veoma uspješnim umjetničkim karijerama, inače oboje profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Trećeg dana biće održan koncert uglednog Kvarteta gitara, koji čine gitarski virtuozi Zoran Krajišnik, Petar Popović, Luka Jezdić i Stevan Jović.

Četvrtog dana festivala publici će se predstaviti čuveni slovenački kvartet “Maskara”, koji čine Polona Udovič, vokal i violina, gitaristi Timi Krajnc i Vojko Vešligaj, kao i bas-gitarista Mitja Režman.

Završnica prvog Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata” ostavljena je za koncert dvojice vanserijskih muzičkih umjetnika – maestra Stefana Milenkovića na violini i pijaniste Vladimira Miloševića, koji će biti održan u ponedjeljak, 15. oktobra u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Podrška

Pokrovitelji festivala koji su prepoznali značaj ovakvog festivala su grad Banjaluka, kabinet predsjednika Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, kao i banka partner Banskog dvora Kulturnog centra Adiko banka.

Izvor
glassrpske
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button