Privreda

Mirjanić: Uskoro odluka o ograničavanju izvoza drvnih sortimenata

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da su drvoperađivači djelimično zadovoljni dinamikom isporuke drvnih sortimenata sa područja Šumskog gazdinstva Gradiška, ali da će biti zadovoljniji kada se do kraja godine ispoštuju ugovori o isporuci potpisani sa preduzećem “Šume Republike Srpske”.

Mirjanić je danas u Gradišci sa rukovodstvom lokalnog Šumskog gazdinstva i drvoprerađivačima razgovarao o realizaciji ugovora o isporuci šumskih drvnih sortimenata, a sastanku su prisustvovali i direktor “Šuma Srpske” Risto Marić i zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić.

Loading...

On je istakao da Šumsko gazdinstvo Gradiška dobro posluje i da se njime dobro upravlja, ali da ima prostora da se još bolje ukomponuje interes “Šuma Srpske” i drvoprerađivača, ta da je na sastanku dogovoreno šta bi do kraja godine trebalo uraditi da bi svi bili približno zadovoljni.

Ministar je naglasio da će uskoro biti donesena odluka o ograničavanju izvoza drvnih sortimenata i da će biti definisan cilj koji se odnosi na podršku drvoprerađivačima sa visokim stepenom finalizacije proizvodnje koji izvoze proizvode i doprinose ekonomiji Srpske.

“To bi trebao biti zajednički dogovor Republike Srpske i Fedaracije BiH. Dvije vlade su se o tome načelno dogovorile i ostaje još da finalizujemo detalje”, dodao je Mirjanić.

Direktor preduzeća “Šume Republike Srpske” Risto Marić rekao je da je Šumsko gazdinstvo Gradiška imalo problema sa sječom drvnih sortimenata i da je nepotpuno izvršenje proizvodnog plana uzrokovalo da drvoprerađivači ne budu u potpunosti ispoštovani.

“Imamo problem sa ugovorima koji su vezani i za šumska gazdinstva Doboj, Kotor Varoš, Banjaluka i Kneževo. Zauzet je stav da svi potpisani ugovori, pogotovo sa finalnim i polufinalnim drvoprerađivačima, moraju biti ispoštovani. Ako ugovori ne budu ispoštovani, Uprava preduzeća će podnijeti izvješta Vladi Republike Srpske”, naglasio je Marić.

Direktor Šumskog gazdinstva Gradiška Milan Sredojević rekao je da ovo gazdinstvo ima kupce kojima je isporučena i veća količina od dinamičkog plana, ali i onih kojim je isporučeno manje.

“Nismo ispunili proces proizvodnje u planiranom fizičkom obimu. Tu ima dosta problema, a nismo ni zaobiđeni problemom odlaska radne snage. Izvođači radova imaju problem sa odlaskom radnika u inostranstvo, pa ne mogu pratiti dinamiku radova. Čak i mi imamo problem da nas proizvodni radnici napuštaju, iako smo mislili da radnici neće napuštati državno preduzeće”, pojasno je Sredojević.

On je naveo da Šumsko gazdinstvo Gradiška godišnje posječe oko 150.000 metara kubnih drvnih sportimenata, od čega se 50.000 odnosi na trupce a 100.000 na ogrev.

“Ispoštovali smo 75 odsto ugovora prema drvoprerađivačima koji su prisustvovali sastanku, a u prvih pola godine, i sa izvršenjem obima proizvodnje od 93 odsto, ostvarili smo dobit od oko 250.000 KM. To nije samo naš rezultat, nego je na to uticalo i povećanje cijene proizvoda”, dodao je Sredojević.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić istakao je da Gradiška ima dugogodišnju tradiciju u oblasti drvoprerade, da opština daje punu podršku drvoprerađivačima i da se nada da će, kao i prošle godine, biti ispoštovano sve što je dogovoreno na sastanku sa resornim ministrom.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!