Magazin

Neobične činjenice o najkonzumiranijem toplom napitku na svijetu

Kafa se prvi put počela konzumirati u 15. vijeku i danas je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta. Ovaj napitak, osim što se koristi za razbuđivanje, sinonim je i za uživanje.

Kafa se pravi od zrelih bobica koje se beru, prerađuju i suše. Kada su suha, zrna se prže, zatim melju i spremna su za spravljanje ukusnog napitka koji je postao dio naše svakodnevnice. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovom omiljenom napitku.

Mačka koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija mačka svih vremena 38-godišnja Creme Puff pila je kafu svako jutro cijeloga života, piše Boredpanda.

Uprkos činjenici da je kafa blagi diuretik, nećete izgubiti više tečnosti nego ste je unijeli, što znači da ne možete dehidrirati pijući je.

Vjeruje se da je kafu otkrio pastir iz Etiopije koji je vidio da su njegove koze postale ekstremno energične nakon što bi pojele zrna kafe.

Brazil 1932. godine nije mogao priuštiti da pošalje svoje sportiste na Olimpijske igre u Los Angelesu. Zbog toga su brod sa sportistima napunili kafom i prodali je usput te tako osigurali novac za takmičenje.

Najveći proizvođač kafe je upravo Brazil. On proizvodi 40 posto kafe koja se prodaje u svijetu.

Finska je zemlja u kojoj se troši najviše kafe na svijetu.

Naučnici su uspješno pretvorili mljevenu kafu u biodizel pa nije isključeno da ćete upravo uz pomoć kafe jednog dana pokretati svoj automobil.

Kafa se prvobitno jela. Pripadnici afričkih plemena bi zrna kafe uvaljali u životinjski loj kako bi dobili energetske loptice.

Konzumiranje kafe u umjerenim količinama ima zdravstvene prednosti poput smanjenja rizika od bolesti poput raka, bolesti srca i Alzheimerove bolesti.

Naučna istraživanja su dokazala da 80-100 šoljica dnevno može biti smrtonosna doza.

Amerikanci su najveći potrošači kafe na svijetu, dnevno popiju 400 miliona šoljica kafe.

Prva kafana otvorena je 1475. godine u Konstantinopolju (današnji Istanbul).

Izvor
Klix
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!