Magazin

Zdrave zamjene za grickalice

Užine između obroka najčešće su nezdrave i pune kalorija. U trenucima “napada gladi”, kada poželimo nešto slatko ili slano, ipak ne bi trebalo da posežemo za nezdravim obrocima i raznim grickalicama punim nezdravih kalorija.

Kvalitetnu zamjenu možemo da pronađemo u namirnicama koje će zadovoljiti našu glad i obezbijediti sastojke koji su neophodni za funkcionisanje organizma. Evo nekih primjera čime možete da zamijenite vašu uobičajenu užinu:

Sorbet umjesto sladoleda

Sladoled je jedan od omiljenih deserta, ali sadrži mnogo masti i šećera. Voćni, ledeni sladoled odnosno sorbet po sastavu je drugačiji od uobičajenog, ima manje kalorija, ali je podjednako ukusan.

Medenjaci umjesto čokolade

Nažalost, mliječna čokolada ubraja se u najgore neprijatelje zdravlja. Kada sljedećeg puta poželite nešto slatko, pojedite domaći medenjak od prirodnog meda, koji sadrži mnogo manje štetnih sastojaka.

Suvo grožđe umjesto karamela

Sušeno voće sadrži prirodni šećer i mnogobrojne korisne sastojke. Umjesto karamela, koje su pune kalorija i bijelog šećera, šaka suvog voća dnevno može da nam pomogne da “zavaramo glad” i unesemo hranljive materije.

Kokice umjesto čipsa

Ukoliko ih začinimo sa minimumom ulja i soli, kokice mogu da budu zdrava užina. Za razliku od čipsa, koji sadrži masti i soli u velikim količinama, kokice su niskokalorične i znatno manje štetne.

Voće umjesto keksa

Kada osjećamo da nam nedostaje energija, iz navike najčešće posežemo za slatkišima. Budući da kolači i keks sadrže velike količine šećera, najbolje je odabrati voće koje je puno fruktoze, vitamina i hranljivih sastojaka, koji će nam nadoknaditi potrebnu energiju.

(novosti.rs)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!