Politika

Njemački mediji: Srbi odabrali ekstremno nacionalistički orijentisanog političara

Dragan Čović, koji je na prethodnim izborima 2014. izvojevao jasnu pobjedu u utrci za Predsjedištvo BiH, doživio je težak poraz, piše Adelheid Wölfl u bečkom listu Standard.

“Sada je pak za predstavnika hrvatskog naroda u tročlanom Predsjedništvu izabran predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić. Komšić sebe vidi kao zastupnika svih Bosanaca, ne razmišlja nacionalistički već je nešto kao socijaldemokrat”, piše list i naglašava kako su “u ovoj višenacionalnoj državi na strani Srba i Bošnjaka prošli nacionalisti, dok su Hrvati izabrali umjerenoga kandidata”.

Loading...

Standard piše kako većina stanovništva u BiH osjeća da pripada jednom od tri naroda: Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

“Ali, ima i građana koji se jednostavno osjećaju Bosancima i nije im važna pripadnost jednoj od ovih grupa. A ove grupe se definišu po imenu i prezimenu. Oni koji imaju katolička imena podrazumijeva se da su Hrvati, koji imaju pravoslavna Srbi, a muslimanska Bošnjaci. Ovakvo nacionalističko razmišljanje dominira u najvećem broju država na Balkanu.”

Standard napominje kako je Čović vidno šokiran izašao na konferenciju za novinare i za svoj izborni poraz okrivio Bošnjake, rekavši kako su “oni izabrali dva člana Predsjedništva”.

“Političari poput Čovića smatraju da je nelegitimno da građani s muslimanksim imenima biraju političare s katoličkim imenima kao na primjer Komšića. (…) On izražava sumnju da Komšić može zastupati ‘sve Hrvate’. A taj spor o zastupanju je prastar, još kada je Komšić 2006. i 2010. izabran kao predstavnik hrvatskog naroda za Predsjedništvo BiH. Već tada je iz HDZ-a stigla oštra kritika, jer ta stranka smatra da ima ekskluzivno pravo zastupati Hrvate u Bosni i Hercegovini. Čović je već u nedjelju uveče zaprijetio konsekvencijama i kazao kako bi mogla izbiti ‘besprimjerna kriza’.” (…)

List piše da je kao predstavnik bošnjačkog naroda pobijedio pravnik Šefik Džaferović, iz “najveće bošnjačke i takođe nacionalistički orijentisane stranke SDA, ispred Denisa Bećirovića iz SDP-a”.

“Ali, u poređenju s izborima 2014. kandidat SDA je dobio znatno manji broj glasova. I ovdje se pokazuje trend u Federaciji BiH da prednjače socijaldemokratski političari u odnosu na nacionaliste. Kao predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvo BiH je izabran Milorad Dodik, dosadašnji predsjednik Republike Srpske. Dodik je ekstremno nacionalistički orijentisan političar koji želi uništiti Bosnu i Hercegovinu i forsira nezavisnost Republike Srpske”.

“Ovo je prvi put da se Dodik kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Uoči ovih izbora je najavio da neće ići u Sarajevo, gdje je sjedište Predsjedništva BiH, već da će slati svog predstavnika ili će se u sjednice uključivati Skypeom.”

Njemački ARD slično tumači ishod izbora za Predsjedništvo BiH:

“Na glasanju za tročlano Predsjedništvo su Bošnjaci i Srbi izabrali predstavnike nacionalističkih stranaka. Hrvati nasuprot tomu nade polažu u jednog umjerenoga kandidata”, piše ARD.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!