Region

Brnabić: Srbiji ne mogu da se serviraju gotova rješenja

BEOGRAD – Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da ne vjeruje da će Njemačka na predstojećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Berlinu izaći sa rješenjem za Kosovo i Metohiju, jer svi znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rješenja.

“Svi znaju da Srbija nije više zemlja kojoj mogu da serviraju rešenja. Dijalog je zaustavljen i neće se nastaviti dok se takse ne povuku”, rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu, prilikom posjete Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/.

Loading...

Komentarišući pisanje bečkog “Standarda” da je njemački kancelar Angela Merkel za susret u Berlinu pripremila kao prijedlog “specijalni status za sjever Kosova”, Brnabićeva je odbacila mogućnost eventualne promjene formata dijaloga Beograda i Prištine.

“Imali smo informacije da mogu da pokušaju da promene format dijaloga da ga spuste na nivo predsednika vlade, da izbegnu ukidanje taksa i kažu da nisu nastavljeni formalni razgovori ali su nastavljeni neki, ali, to neće proći”, navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, svi treba da pruže podršku stavu da je potrebno ukinuti takse da bi se razgovori nastavili, ali ako budu postojali pokušaji da bi se Srbija privoli da sjedne za sto, a takse ostanu, svaki pokušaj će biti osuđen na neuspjeh.

Brnabićeva je rekla da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ona idu u Berlin “da čuju šta imaju da im kažu”, prenijeli su beogradski mediji.

“Ne mogu da pretpostavim šta će biti u Berlinu i da li će biti predloga. Od tog sastanka ne očekujem mnogo. Pozvani smo i otići ćemo da saslušamo šta imaju da nam kažu”, navela je Brnabićeva i dodala da smatra da domaćini nemaju ambiciju da Srbiji serviraju gotova rješenja.

Ona je podsjetila da je Beograd i početkom aprila ponovo pokazao spremnost da bude konstruktivan time što je potpisan regionalni robni sporazum iako Priština ne poštuje ni krovni Cefta sporazum.

Ona je izrazila žaljenje što i dalje ne vidi da je Priština spremna na dijalog i kompromis i podsjetila na platformu kojom su kosovske vlasti zatvorile svaku priču o kompromisu.

“Ne znam da li će Brisel i Vašington nešto promeniti. Sve dalje smo i od kompromisa i nastavka dijaloga”, rekla je Brnabićeva.  

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!