Društvo

Ostoji Stanišiću smanjena kazna za zločin u Srebrenici

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je Stanišiću kaznu sa 11 na pet godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH nakon obnovljenog suđenja smanjilo je Ostoji Stanišiću prvostepenu kaznu sa 11 na pet godina zatvora za pomaganje u zločinu u Srebrenici 1995. godine.

Stanišić je proglašen krivim da je kao komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske svjesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske koji su imali plan “istrebljenja Bošnjaka u zaštićenoj enklavi Srebrenica 1995. godine”.

Loading...

Vijeće je zaključilo da su 14. i 15. jula 1995. godine pripadnici Šestog bataljona, pod nadzorom optuženog, učestvovali u prihvatu i obezbjeđenju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice, koji su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči, a najmanje 20 ih je ubijeno.

Na brani u Petkovcima zatim je, kako se navodi u presudi, više od 700 zarobljenika strijeljano, prenosi Birn.

Apelaciono vijeće je ocijenilo da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao dogovor između optuženog i počinilaca u prikrivanju tragova ubistva.

Na presudu Stanišiću ne postoji mogućnost žalbe.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!