Politika

Dodik: Pozvaću Putina u Banjaluku, ali ne i u Sarajevo

Milorad Dodik, predsjednik Srpske, izjavio je sinoć da nijednog trenutka nije sumnjao u svoju pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i najavio da namjerava da pozove predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da posjeti Banjaluku, ali ne i Sarajevo.

Obrazlažući zašto ne bi Putina pozvao u Sarajevo, Dodik je rekao da vjeruje da ruski predsjednik tamo nije dobrodošao i da se zna za koga.

Dodik je za TV 1 istakao da je njegova pobjeda savim jasna, “što potvrđuje da ima impozantnih 70.000 glasova više nego kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić”.

Loading...

On je ocijenio da su novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović legitiman izbor njihovih naroda, te da nema mogućnost da tu bilo šta promijeni.

Legalitet i legitimitet

Dodik je naveo da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka, što jeste legalno, ali da će se vidjeti da li je njegov izbor politički legitiman.

On smatra da je Komšić malo prenaglio sa svađama sa Hrvatskom i Srbijom, što ne doprinosi mogućnosti da se Predsjedništvo BiH uspostavi kao regionalni partner.

– Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog pelješkog mosta, a Srbiji govori da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnom nivou – rekao je Dodik.

On je ocijenio da Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i upozorio da to što hrvatske političke predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra u BiH.

Partneri sa HDZ

Lider SNSD-a potvrdio je da će njegova stranka nastaviti sa partnerskom saradnjom sa HDZ-om BiH.

On je naglasio da će odmah u Predsjedništvu BiH zahtijevati da se donese zajednička odluka kojom će EU biti pozvana da BiH ovakvu kakva jeste primi u status kandidata.

– Što se tiče NATO, možemo sarađivati, ali nikakvog članstva, niti puta prema Alijansi nema. Ovdje je plebiscitarni stav naroda u Republici Srpskoj da ne treba ići u NATO. Postoji i deklaracija o vojnoj neutralnosti i ne namjeravam da se drugačije ponašam. Može da postoji neka vrsta saradnje sa NATO u nekom racionalnom obliku, ali bojeve vježbe tipa Manjače idućeg maja neće se desiti – poručio je Dodik.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!