Politika

Pavić pustio “MANGUPE” NIZ VODU: Počelo ukljanjanje kadrova DNS koje je Dodik označio NEPOŽELJNIM u koaliciji

Pojedinci iz DNS koje je predsjednik SNSD Milorad Dodik optužio da u kampanji nisu poštovali koalicioni porazum, smijenjeni su sa funkcija u javnim preduzećima, prijeti im smjena, ili su saslušani u policiji.

Nakon smjene direktorke ŠG „Vrbanja“ iz Kotor Varoša Daliborke Kerezović Damjanović, kako saznajemo ista sudbina čeka i direktora RiTE „Ugljevik“ Đorđa Popovića, koga je Dodik i na predizbornoj tribini SNSD u Ugljeviku optužio da nije ispoštovao stranačku kvotu prilikom zapošljavanja jer je SNSD dao manje radnih mjesta nego što im pripada. Popović je odbornik DNS u Loparama, a na proteklim izborima za Narodnu skupštinu osvojio je 10.238 glasova i osvojio poslanički mandat.

Takođe, smjena je izvjesna i za v.d. direktora JP „Putevi Srpske“ Nenada Nešića, ali za sada se nije saznalo više detalja. On je u četvrtak saslušan u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo zbog sumnje da je počinio krivično djelo prinuda.

Prema saznanjima, Nešić je osumnjičen da je prijetnjama i vrijeđanjem prinudio direktora „Ilidža puteva“ Dobrivoja Bratića iz Istočne Ilidže da njegova firma obavi građevinske radove u vrednosti 155.000 maraka. Nešić nije želio da komentariše ove navode. Prema saznanjima, on je nedavno došao u kancelariju Bratića i prijetio mu, nazivajući ga pogrdnim imenima.

– On je od Bratića tražio da asfaltira određene puteve, pa čak i da putevi idu direktno do kuća nekih osoba. Kada je Bratić to odbio on mu je prijetio, čak govorio i da će ga smijeniti i da više neće biti direktor – rekao je izvor blizak istrazi i dodao da su ti putevi bili način na koji je Nešić sakupljao glasove u ovoj regiji.

Bratić je juče rekao da što prije želi zaboraviti taj slučaj, ali i samog Nešića. U njegovom glasu se moglo osjetiti da ga je ovaj događaj veoma potresao.

-Sve sam to ispričao policiji. Ja to pokušavam da zaboravim kao ružnu sliku iz prošlosti. Očekujem da će sve uraditi kako treba, a njegovo ime ne želim više ni da čujem – kratko je rekao Bratić.

Podsjećamo, lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da su pojedinci u DNS, koje je nazvao „mangupima“, u kampanji radili protiv interesa koalicije i dao ultimatum predsjedniku DNS Marku Paviću da ih se riješi ako želi da ostanu partneri u vlasti. Po svemu sudeći, Pavić je poslušao Dodika. Nakon sjednice Kolegijuma DNS saopšteno je da je rukovodstvo stranke jedinstveno i odbačeni su „zlonamjerni pokušaji destabilizacije i raskola unutar stranke“.

– Prioritetni zadatak DNS je zaštita interesa RS, jačanje institucija i vladavina prava, te razvoj ekonomije i zapošljavanje. Kolegijum izražava zadovoljstvo pobjedama zajedničkih kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika Srpske, čemu je DNS dao nemjerljiv doprinos – navode u saopštenju.

Kako saznajemo, Kolegijumu su prisustvovali Pavić, njegov zamjenik Nedeljko Čubrilović, potpredsjednica stranke Spomenka Stevanović i generalni sekretar Dragutin Rodić. Ako je zaista postignuto jedinstvo, onda se Pavić očigledno priklonio većini oko Čubrilovića, koja je za nastavak dugogodišnje koalicije s Dodikom. Presudilo je to što Čubrilović ima podršku većine poslanika u Klubu DNS, najmanje osam.

– S druge strane, Pavić je očigledno pustio niz vodu „mangupe“ u Narodnoj skupštini RS. To su Milan Radović, Aleksandar Glavaš i Đorđe Popović. I bez njih trojice vladajuća većina bi trebalo da ima više od 50 poslanika sa SNSD, ostatkom DNS, SP, i US – kaže izvor.

Slučaj “Ljubija”

Mada nije u direktnoj vezi, u kontekstu okršaja Dodika i DNS može se posmatrati i odluka Vlade Republike Srpske da odobri prodaju državnih akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ pute aukcije na berzi. Kao što je poznato, DNS je dva puta u Narodnoj skupšini RS spriječio prodaju za njih strateški važne „Ljubije“, ali su SNSD i SP ovaj put našli način kako da izbjegnu glasanje u parlamentu.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!