Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

DAME, DANAS JE VAŠ PRAZNIK: Slavimo Pokrov Presvete Bogorodice!

Na ovaj dan žene joj se mole da im podari djecu

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice.

To je hrišćanski crkveni praznik kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskoga roda. Konkretan događaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hrišćanskom vjerovanju 1. oktobra 911. godine u vrijeme cara Lava Mudroga (ili Filozofa).

Služeno je svenoćno bdijenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. Prema hrišćanskom vjerovanju, u četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odjećom pokriva narod.

Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sveti Andrej vidjevši to javljanje pokazao je rukom Epifaniju blaženom, i upitao ga: Vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet? Odgovori Epifanije: Vidim, oče, i užasavam se!

Crkva je oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljue Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Bdijenje u manastiru Đunis gdje se ukazala Bogorodica

Svake godine u manastiru Đunis vjernici se okupe na bdijenju kako bi se podsjetili na ukazanje Bogorodice u ovoj svetinji početkom 20. vijeka.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

Narodni običaji i vjerovanja

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale djecu. Oni koji nemaju djece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju djecu.

Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se da je ženski praznik,

Posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice ljepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

U Srbiji je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka djevojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnjela i odgajala djecu u zdravlju i sreći.

Izvor
kurir
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button