Društvo

“Ljubija” na berzi u novembru

Investiciona-razvojna banka (IRB) Srpske aktivno priprema teren za prodaju državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” na banjalučkoj berzi, a sve bi trebalo biti spremno do kraja idućeg mjeseca.

Vlada Republike Srpske dala je u četvrtak zeleno svjetlo za prodaju državnog kapitala u prijedorskoj “Ljubiji”, čime je ponovo aktuelizovana priča o privatizaciji tog preduzeća koja lani nije prošla u Narodnoj skupštini RS. IRB je, kao ovlašćeni prodavac državnog kapitala u preduzećima, dobio saglasnost za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija u tom preduzeću.

U IRB-u, s druge strane, još ne žele da iznose više detalja u vezi sa budućim aktivnostima, dodajući da čekaju zaključak koji je Vlada Srpske usvojila na posljednjoj sjednici.

– Informacije o uslovima iznošenja RŽR “Ljubija” na berzu možemo saopštiti nakon što dobijemo zaključak Vlade RS. Očekujemo, u svakom slučaju, da se aktivnosti u vezi sa iznošenjem akcija “Ljubije” na Banjalučku berzu završe do kraja novembra – kazali su za “Glas Srpske” u IRB-u RS.

Bez komentara u petak su bili i u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS odakle su poručili da sve ide preko IRB-a RS.

Dosadašnje informacije pokazuju da bi ponovo za akcije Vlada RS u prijedorskom rudniku mogli da se bore stari rivali – izraelska kompanija “Izraeli investment grup” i svjetski poznata kompanije “Arselor Mital” sa kojom RŽR “Ljubija” ima zajedničko preduzeće u Prijedoru “Arselor Mital”.

Direktor “Arselor Mitala” Prijedor Mladen Jelača kazao je u petak za “Glas Srpske” da im je drago što je Vlada dala saglasnost IRB-u za sprovođenje procesa prodaje akcija.

– Nadamo se da će sve biti urađeno na korektan način. Nakon što budu poznati svi elementi, kompanija će moći da donese odluke vezano za isto – odgovorio je Jelača na pitanje da li će “Arselor Mital” ponovo u trku za akcije “Ljubije”.

Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov rekao je u četvrtak za portal “capital.ba” da je i dalje veoma zainteresovan za kupovinu i da će sigurno učestvovati u proceduri te pobijediti.

Narodna skupština RS u maju prošle godine nije podržala odluku Vlade da 64,99 odsto akcija “Ljubije” proda “Izraeli investment grupi” za 92 miliona KM, iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila viša od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor”. Glavna zamjerka na izbor izraelske firme bila je činjenica da se, za razliku od konkurencije, ne bave rudarskom proizvodnjom. Ključnim se ispostavilo protivljenje DNS-a koji se nije pridružio partnerima iz SNSD-a i SP-a, a to je izazvalo određene nesuglasice unutar njihovih redova.

Vlada RS je krajem prošle godine skinula RŽR “Ljubija” sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Cijena

Nadležni u RS su ranije kazali da je teško procijeniti po kojoj će cijeni biti ponuđen paket državnih akcija u RŽR “Ljubija”. Naglasili su da rudnik raspolaže značajnim rezervama željezne rude i ta stavka će u najvećoj mjeri i odrediti po kojoj cijeni će biti prodat paket akcija.

Izvor
glassrpske/Vedrana Kulaga
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!