Društvo

Imovina sudija i tužilaca od naredne godine javno vidljiva

Imovina sudija i tužilaca vrijednija od pet hiljada maraka naredne godine konačno bi mogla da bude na uvidu građanima. Predviđeno je to izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ukoliko ih odobri i Evropska komisija.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nema komentara, iako je bilo slučajeva kada je Savjet štitio imovinu pojedinih tužilaca i sudija, odbijajući čak i preporuke ombudsmana da se objave imovinski kartoni. Iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH i dalje podržavaju inicijativu da imovina svih javnih službenika bude transparentna.

Loading...

“Imovina svih javnih službenika treba da bude dostupna, ja ne bih izdvajao sudije i tužioce. Moj stav je da imovina svih koji su dio bilo kog nivoa vlasti treba da bude dostupna. Dakle, ne samo sudije i tužioci, tu su i parlamentarci, ljudi koji se nalaze na izvršnim nivoima vlasti,” kaže Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Nosioci pravosudnih institucija, sudije i tužioci u BiH jedini su u regionu koji i dalje skrivaj usvoju imovinu. Ipak, i ukoliko izmjene Pravilnika i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu budu usvojene, imovinski kartoni biće na uvidu javnosti tek po podnošenju zahtjeva o slobodi pristupa informacijama. Pravnici tvrde da se uvid odavno trebao omogućiti, ali i da nema razloga da imovina javnih službenika i dalje bude u tajnosti.

“Smatram da i sudije i tužioci, ukoliko već obavljaju javne funkcije, da njihova imovina treba biti javna i ne treba ništa da se krije. Koliko god je privatni interes svetinja, isto tako i javni interes – mora da bude dostupno i javnost ima pravo da zna kakvom to imovinom raspolažu i sudije i tužioci, i ne vidim razlog zašto bi se nešto krilo ako je ta imovina stečena legalno, zašto bi neko krio tu imovinu,” rekao je Milan Petković, pravnik.

Inicijative da imovina sudija i tužilaca ne bude tajna nekoliko puta nisu imale podršku pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH. Posljednju su prošle godine, tražeći izmjene zakona, Ministarstvu pravde BiH uputila oba doma BH-Parlamenta.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!