Društvo

Imovina sudija i tužilaca od naredne godine javno vidljiva

Imovina sudija i tužilaca vrijednija od pet hiljada maraka naredne godine konačno bi mogla da bude na uvidu građanima. Predviđeno je to izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ukoliko ih odobri i Evropska komisija.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nema komentara, iako je bilo slučajeva kada je Savjet štitio imovinu pojedinih tužilaca i sudija, odbijajući čak i preporuke ombudsmana da se objave imovinski kartoni. Iz institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH i dalje podržavaju inicijativu da imovina svih javnih službenika bude transparentna.

Loading...

“Imovina svih javnih službenika treba da bude dostupna, ja ne bih izdvajao sudije i tužioce. Moj stav je da imovina svih koji su dio bilo kog nivoa vlasti treba da bude dostupna. Dakle, ne samo sudije i tužioci, tu su i parlamentarci, ljudi koji se nalaze na izvršnim nivoima vlasti,” kaže Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Nosioci pravosudnih institucija, sudije i tužioci u BiH jedini su u regionu koji i dalje skrivaj usvoju imovinu. Ipak, i ukoliko izmjene Pravilnika i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu budu usvojene, imovinski kartoni biće na uvidu javnosti tek po podnošenju zahtjeva o slobodi pristupa informacijama. Pravnici tvrde da se uvid odavno trebao omogućiti, ali i da nema razloga da imovina javnih službenika i dalje bude u tajnosti.

“Smatram da i sudije i tužioci, ukoliko već obavljaju javne funkcije, da njihova imovina treba biti javna i ne treba ništa da se krije. Koliko god je privatni interes svetinja, isto tako i javni interes – mora da bude dostupno i javnost ima pravo da zna kakvom to imovinom raspolažu i sudije i tužioci, i ne vidim razlog zašto bi se nešto krilo ako je ta imovina stečena legalno, zašto bi neko krio tu imovinu,” rekao je Milan Petković, pravnik.

Inicijative da imovina sudija i tužilaca ne bude tajna nekoliko puta nisu imale podršku pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH. Posljednju su prošle godine, tražeći izmjene zakona, Ministarstvu pravde BiH uputila oba doma BH-Parlamenta.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!