Nauka i tehnologija

Banjalučanin proizvodi dijelove za NASA

Kompanija Damira Ljubičića proizvodi svemirske komponente za NASA, ESA i od nedavno za Airbus.

Damir Ljubičić je rođeni Banjalučanin koji od 1995. godine živi i radi u Danskoj, gradu Odenseu. Njegova kompanija proizvodi svemirske komponente za NASA, ESA i od nedavno za Airbus.

On je vlasnik i osnivač kompanije Space Composite Structures, za koju je kazao da je nastala kao splet okolnosti, slučajnosti, malo sreće i malo umijeća.

Loading...

Kazao je da mu za posao nije trebala hrabrost. Trebao mu je fokus, a prije 15 godina kada je završavao fakultet, nije znao da će se baviti baš ovim poslom.

Prije dva dana, 14. oktobra, njegova firma isporučila je prve komponente za Airbus.

Tržišna prednost njegove firme je da su i proizvođači, a hardware u njegovom biznisu čini samo 10 odsto udjela, odnosno 10 odosto cijene. Svaki satelit je zaseban, a što se njegove kompanije tiče – svako ko je najbolji u onome što radi može dobiti posao.

Za projekte koje radi je rekao da o svakom pišu doktorsku disertaciju, a u budućnosti bi volio da se bavi komplikovanijim stvarima, složenijim komponentama, odnosno da uđu na sistemski nivo proizvodnje dijelova za svemirske komponente.

Ljubičić je ocijenio da će im za taj poduhvat trebati najmanje 25 zaposlenih, a da je nivo posla koji sada obavljaju samo “niša u niši” kada se radi o svemiru.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!