Hronika

Jedanaest godina od smrti neprežaljenog Toše Proeskog

Mnoge, kolege, prijatelji ali i fanovi i dan danas ne mogu da se pomire sa činjenicom da nas je tako rano napustio ovaj veliki umjetnik sa besprijekornim talentom i nezaboravnim, anđeoskim glasom.

Najpopularniji makedonski pjevač Toše Proeski stradao je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prije jedanaest godina u Novoj Gradiški.

Proeski je poginuo 16. oktobra 2007. u 26. godini života u nesreći u Hrvatskoj dok je bio na putu iz Skoplja prema Zagrebu.

Loading...

Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji 17. oktobar proglašen Danom žalosti, a vjerni obožavatelji su se širom regije od voljenog umjetnika opraštali na razne načine. Toše je pokopan u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a sahrani je prisustvovalo nekoliko desetaka hiljada ljudi.

Toše Proeski rođen je 1981. godine, a s pet godina počeo je nastupati. Prvi nastup mu je bio na popularnom dječijem festivalu Zlatno Slavejce, a pjevao je na svom rodnom jeziku. Muzički talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Muzičkim finesama podučavao ga je profesor William Riley u New Yorku, gdje je išao na muzičko usavršavanje. Kod istog učitelja je u svoje vrijeme išao i jedan od tri tenora – Luciano Pavarotti.

Od 1997. godine je bio stalna pojava na makedonskoj sceni pop muzike, a 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog svoga humanitarnog rada.

Tokom svoje karijere objavio je sedam albuma. Bio je popularan na cijelom Balkanu i zvali su ga “makedonski slavuj”.

 

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!