Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Banjaluka u četiri godine ulaže 338 miliona KM

Grad Banjaluka ima ambicioznu viziju svog razvoja u narodnih 10 godina

U narednih deset godina,predviđena je realizacija projekata vrijednih stotine miliona maraka.

Međutim, vrijeme će pokazati koliko je ovaj dokument baziran na realnim mogućnostima s obzirom na to da se ispostavilo kako je prethodna strategija ostala samo skup lijepih ideja kojima je nedostajao novac za realizaciju.

U nacrtu ovog dokumenta, koji će se pred odbornicima naći na narednoj sjednici Skupštine grada, do 2022. godine planirana su ulaganja od 338,43 miliona maraka kroz sektore društva i ekonomije te zaštitu životne sredine.

Prema ovom planu, u gradu će biti izgrađena multifunkcionalna dvorana vrijedna 48 miliona maraka, kapaciteta 20.000 posjetilaca, a većina sredstava će biti tražena iz eksternih izvora.

Do kraja 2022. godine planirano je i da se uveća kapacitet Centralnog gradskog groblja u Vrbanji za sahranjivanje na period od 35 godina, kroz investiciju od 15 miliona maraka.

Najavljena je i izgradnja tri nova mosta (22 miliona KM), unapređenje Zdravstveno-turističkog centra “Srpske toplice” (3,2 miliona KM), izgradnja vatrogasnog doma (tri miliona KM), dogradnja regionalne deponije, kao i mnogi drugi objekti društvenog karaktera poput vrtića, domova kulture i slično.

Kada je privreda u pitanju, najavljuju se višemilionska ulaganja u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokacijama za investiranje, njhovo infrastrukturno uređenje, te finansijska podrška zapošljavanju, uspostavljanje zone za razvoj IT i kreativne industrije, ali i unapređenje rada gradske administracije.

Među ekonomskim ciljevima, planirano je da do 2022. godine u Banjaluku bude privučeno 20% više vrijednosti investicija, a da se za isti procenat poveća i izvoz, kao i da se broj zaposlenih poveća za oko 15 odsto.

Izvor
Nezavisne novine
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button