Banjaluka

Dualno obrazovanje zalog za budućnost

Jedan od ključnih izazova u Banjoj Luci za razvoj privrede je obezbjeđenje kvalifikovane radne snage. S tim u vezi, neophodna je što bliža saradnja obrazovanja i privrede, odnosno kombinacija teorijskog znanja sa praksom u preduzećima čime bi se postiglo da se obrazovanje i kvalifikovanje kadrova podudara sa razvojem privrede, zaključeno je na današnjem sastanku predsjednika Skupštine grada Zorana Talića sa ekspertima iz Švajcarske za ovu oblast Filipom Reberom i Edinom Dacićem.

-Neophodno je umrežavanje između poslodavca i obrazovnog sektora. Smatram da je ulaganje u dualno obrazovanje zalog za budućnost. Sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i Edinom Dacićem sam razgovarao i o planiranju potrebne obuke s ciljem poboljšanja radne uspješnosti. Svjesni smo da su privreda i obrazovanje usko povezani. Radnički univerzitet vidim kao poligon i mogući kvalitetan primjer za uvođenje novog sistema osposobljavanja radne snage za potrebe privrede – rekao je nakon sastanka predsjednik Talić.

Loading...

Za primjenu sistema dualnog obrazovanja u Banjoj Luci veoma je značajna donacija švajcarske Vlade gdje je posrednik bio Edin Dacić. Kako je rečeno, Dacić će kao ekspert za dualno obrazovanje, predložiti koncept budućeg centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u Banjoj Luci.

Boraveći u Banjoj Luci, Filip Reber je razgovarao sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske, predsjednikom Aktiva direktora srednjih škola, dekanom Šumarskog fakulteta i mnogim privrednicima iz Banje Luke kako bi se što brže počeo primjenjivati sistem dualnog obrazovanja u skladu sa potrebama privrede u našem gradu.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!