Društvo

Bosna i Hercegovina na samom dnu liste po nezavisnosti pravosuđa

BiH zauzima 124. mjesto od 140 zemalja u svijetu kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa, a u regionu najbolje je plasirana Slovenija koja je na 84. mjestu, potom Srbija na 107, iza nje Hrvatska na 120, dok je Makedonija na 128. mjestu, podaci su Svjetskog ekonomskog foruma.

U Izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za ovu godinu navodi se da Finska, Švajcarska, Novi Zeland, Holandija, Luksemburg i Kanada imaju najviše nezavisno pravosuđe. Sa druge strane, Bolivija je najgora prema ovim ocjenama.

Loading...

Nezavisnost pravosuđa vrednovana je na osnovu istraživanja u kojem je od građana traženo da na skali od jedan do sedam ocijene koliko je pravosuđe te zemlje nezavisno od uticaja vlasti, pojedinaca i kompanija.

Nezavisnopst pravosuđa je inače jedna od oblasti koja se ocjenjivala u pomenutom Izvještaju, a koji sadrži dvanaest osnovnih stubova.

U kompletnoj ocjeni, Bosna i Hercegovina, od ukupno 140 ocjenjivanih zemalja, zauzela je 91. mjesto, što je tek za nijansu bolje od Alžira, Kenije i Egipta, ali slabije od Bocvane, Irana i Moldavije, koji su se našli na ljestvici ispred nje.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!