Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Lješnik – Ukusan ali i pun vitamina

Lješnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Koliko je popularan govori činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800.000 tona lješnika. Za njegovu popularnost najviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutritivne vrijednosti. Uz bademe, lješnik je orašasti plod koji sadrži najviše vitamina E, koji štiti od slobodnih radikala i doprinosi zdravlju ćelija cijelog organizma.

Lješnik je dobar izvor dijetalnih vlakana. Naime, 100 grama lješnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. S preporučenom šakom lješnika na dan, možete namiriti oko 12 odsto dnevnih potreba za vlaknima. Zbog vitamina E i C, lješnici su takođe dobar izbor za jačanje imuniteta, posebno za djecu, koja ih rado jedu jer su finog okusa. Kao i ostali orašasti plodovi, lješnici sadrže visok udio omega-3 masnih kiselina, zbog čega su dobra prevencija protiv kardiovaskularnih bolesti te korisna prevencija mentalnih oboljenja povezanih s demencijom. Od minerala, najzastupljeniji su fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar, mangan i kalcijum, koji u kombinaciji daju dodatnu zaštitu za srce i krvne sudove, korisni su za zdravlje nervnog sistema te očuvanje zdravlja i gustoće kostiju.

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnici su dobri antioksidansi, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Dobrobiti

  • Sprečava kardiovaskularne bolesti
  • Smanjuje rizik od nastanka tumora
  • Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala
  • Poboljšava pamćenje i mentalne sposobnosti
  • Smanjuju loš holesterol
  • Jača imunitet
  • Pomaže zdravom razvoju fetusa

Izvor
Nezavisne novine
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button