Društvo

Saradnja nevladinih organizacija i institucija na ocjenjivanju strateških procjena uticaja na životnu sredinu

Centar za životnu sredinu je u Banjaluci 18-19. oktobra 2018. godine organizovao radionicu o ocjenjivanju strateških procjena uticaja na životnu sredinu strategija, planova i programa. Cilj radionice je bio prenijeti znanja i primijeniti metodu za ocjenjivanje studija o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, a koja je podržana kroz EU projekat Co Seed i uz podršku Heinrich Boel fondacije.

“Predstavnici opština i gradova kao i nevladinih organizacija koji su učestvovali na radionici navode da su stekli nova znanja koja će im dati konkretne alate i vještine za njihov budući rad. Edukacija predstavnika lokalnih organa uprave i udruženja omogućava da oni na kvalitetan i analitičan način mogu dati argumentovane komentare i primjedbe na strateške procjene uticaja na životnu sredinu i da mogu unaprijediti procese planiranja kao i stanje životne sredine”, rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Loading...

Radionici i studijskom putovanju prisustvovalo je 35 predstavnika opština i gradova, nevladinih organizacija i nezavisnih stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Strateške procjene uticaja su obavezujući dokumenti za prostorno-plansku dokumentaciju, programe, strategije i zakone koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali iako obavezne, ovakve procjene se rijetko sprovode.

Kao primjer za vježbu su korišteni Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni na životnu sredinu koja je rađena za Nacrt zoning plana područja posebne namjene „Janjske otoke“ kao i Nacrt strateške procjene na okoliš za Plan upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2016-2021. Kao pomoć u analiziranju nacrta izvještaja učesnici su koristili “listu za provjeru” studija o strateškoj procjeni uticaja na okoliš.

“Upravo zbog ovakvih prirodnih vrijednosti ali i zdravlja ljudi potrebno je raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu za strategije, planove i programe koji mogu imati negativan uticaj na prirodu, kao što je to primjer gornjeg toka rijeke Sane”, rekla je konsultantica Aleksandra-Anja Dragomirović.

Učesnici su 19. oktobra, nakon radionice, imali priliku da posjete područje izvora rijeke Sane kao i hidroelektranu Medna na rijeci Sani te da se uvjere u trenutno stanje prirodnih vrijednosti, a koje su uništene pod uticajem izgradnje ovog hidroenergetskog objekta.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!