Društvo

Tužilaštvo BiH danas iznosi završne riječi na suđenju Naseru Oriću

Tužilaštvo BiH sutra će pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeti završne riječi u obnovljenom postupku koji se vodi protiv komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Na ročištu održanom 8. oktobra, predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će prije završne riječi Orićev branilac, advokatica Lejla Čović, uložiti posljednje materijalne dokaze.

Čović je objasnila da je riječ o dokumentima koji pokazuju koje je zadatke Orić obavljao za federalno Ministarstvo boraca i da nije mogao uticati na status zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH “O-1”, odnosno na njegovo skidanje sa spiska boraca Armije RBiH.

Loading...

Tužilac Miroslav Janjić usprotivio se ulaganju ovog dokaza navodeći da je ova činjenica bila predočena tokom prvostepenog postupka, a da odbrana do danas nikada nije pokušala da uloži ovaj dokaz.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog odbrane da se dodatno saslušaju tužilac i stručni saradnik kako bi se utvrdilo pod kojim okolnostima su 23. februara 2016. godine, uzimali iskaz od zaštićenog svjedoka “O-1”.

Obrazlažući ovu odluku, Lukes je rekao da se “O-1” i u prvostepenom postupku izjašnjavao na te okolnosti i da je odbrana imala priliku da tada pozove te svjedoke.

Odbrana je zatražila i da im Tužilaštvo dostavi određene informacije i dokaze koje bi im mogle poslužiti u odbrani optuženih. Tužilac Miroslav Janjić je rekao da je riječ o drugim istragama i da nema nikakvih novih saznanja koja bi mogla ići u prilog optuženima.

Vijeće je odbilo ovaj prijedlog odbrane, kao i zahtjev za informacijama o saznanjima odbrane da na zaštićenog svjedoka utječu lica iz policijskih organa Republike Srpske i Srbije.

Odgovarajući na ove navode, Janjić je rekao da je svjedok u programu zaštite Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i da je pod mjerama BiH.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, prenosi Srna.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O-1”.

Početak ročišta zakazan je za 13:00 sati.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!