Magazin

Ovo su najčešći uzroci gljivične infekcije koje svaka žena treba da zna

Ukoliko ste je ikada imale (za šta postoje veoma velike šanse), simptomi gljivične infekcije su vam poznati: svrab, peckanje i grudvasti, bijeli, sirasti iscjedak na donjem vešu.

Da, grozno, ali i veoma često, s obzirom na to da skoro svaka žena dobije ovu vrstu infekcije (neke čak i više puta) u nekom razdoblju života. Gljivične infekcije uzrokovne su prekomjernim rastom određenih vrsta gljivica, što dovodi do neravnoteže bakterija u vagini.

Ukoliko vam se gljivična infekcija vratila, to može biti i mnogo više od puke slučajnosti. Dobra vijest je da, ako možete identifikovati šta uzrokuje gljivičnu infekciju, možete i zaustaviti agoniju prije nego što počne. Sljedećih šest faktora rizika morate poznavati, jer ćete tako najlakše izbjeći buduće gljivične infekcije.

Neredovno mijenjanje tampona

Gljivice se razmnožavaju u okruženju koje je bogato vlagom, a tamponi i higijenski ulošci mogu zadržati višak vlage, omogućavajući gljivicama da rastu i razmnožavaju se. Najjednostavnije rješenje je da higijenske uloške i tampone mijanjate češće, bar jednom na svaka četiri sata, pogotovo tokom toplijeg vremena.

Antibiotici

Ukoliko koristite antibiotike, iz bilo kojeg razloga, to može vaš cjelokupni lični ekosistem izbaciti iz ravnoteže. Antibiotici mogu eliminisati zdrave bakterije u vagini, dozvoljavajući prekomjerni rast gljivica. Da biste podstaknuli dobre bakterije i smanjile šanse za dobijanje infekcije, najbolje je da uzimate suplemente probiotika, zajedno sa antibioticima. Probiotici sa lactobacillusom su najbolji, jer su to dominantne bakterije koje se nalaze u vagini zdravih žena. Želite da ove dobre bakterije unosite putem hrane umjesto u vidu lijekova? Jogurt je odličan izbor, ali samo onaj koji sadrži “žive aktivne kulture”.

Visok nivo šećera u krvi

Da li imate dijabetes ili predijabetes? Pazite se. Gljivice dobijaju energiju iz šećera, a infekcije “uspijevaju” na vlažnim dijelovima tijela, uključujući vaginu. Ukoliko mislite da vam šećer u krvi nije pod kontrolom, obavezno se obratite doktoru. Ishrana koja sadrži veoma nizak nivo šećera može biti od pomoći.

Odnos sa zaraženim partnerom

Da, gljivične infekcije mogu biti zarazne! Gljivičnu infekciju možete dobiti od partnera koji ima oralnu infekciju ili gljivičnu infekciju penisa.

Veš

Uski donji veš, napravljen od sintetičkih vlakana, nije prozračan te sprečava “disanje” intimnih dijelova tijela, čime se stvara toplo i vlažno područje koje je pogodno za razmnožavanje gljivica. Najbolje je da birate donji veš koji je napravljen od prirodnih, prozračnih tkanina.

Korištenje parfemisanih higijenskih proizvoda

Iako se čini kao dobra ideja, korištenje mirišljavih (parfemisanih) higijenskih proizvoda se ne preporučuje, jer može dovesti do pada nivoa kiselosti u vagini, a što može rezultovati gljivičnim infekcijama. Na to može uticati čak i mirisna pjenušava kupka. Najbolje je da koristite blage sapune te da izbjegavate korištenje parfemisanih higijenskih uložaka i tampona.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!