Politika

Vojna vježba na Manjači pod velom tajne

Aktuelno Predsjedništvo BiH krije da li je donijelo konačnu odluku o održavanju vojne vježbe na Manjači iduće godine.

Budući da je plan vojnih vježbi za narednu godinu u pravilu trebalo donijeti u septembru ove godine, Srpskainfo je tražila od Predsjedništva BiH odgovor da li je prošlog mjeseca donijelo takav plan i da li je njime predviđena vojna vježba na Manjači u kojoj bi, kako se spekuliše, mogla da se koristi municija sa osiromašenim uranijumom.

Loading...

Međutim, iz Predsjedništva BiH i nakon nekoliko dana čekanja nismo dobili nikakav odgovor na naša pitanja.

Istovremeno, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić nam je u neformalnom razgovoru rekao da ni njemu nije poznato da li je Predsjedništvo donijelo takvu odluku, izražavajući sumnju u to „jer su se u septembru svi bavili izborima“.

S druge strane, član parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić vjeruje da će sporna vojna vježba na Manjači biti održana, jer je prva faza vježbe već sprovedena.

– Načelna odluka je već donesena i prva faza treba da se realizuje do kraja godine, a u aprilu druga faza koja podrazumijeva i vojnu vježbu na Manjači. Ne bi bilo prve faze vojne vježbe da nije planirana i druga. Dakle, samo se čekao trenutak da se približe izbori i da se ta odluka donese. To su neke od poslijednjih odluka aktuelnog saziva Predsjedništva BiH. Dakle, vjerujem da je odluka donesena i da će vježba biti održana. Šta može uraditi novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dolaskom na to mjesto i može li uticati da se ta vježba zaustavi – o tome ne mogu da govorim – rekla je Majkićeva.

Bez zvanične odluke

Na sajtu Predsjedništva BiH stoji da je aktuelni saziv posljednju sjednicu održao 6. septembra, ali među odlukama koje su tada donesene ne stoji ona o održavanju vojnih vježbi.

Predsjedništvo je tada „primilo k znanju“ nekoliko izvještaja koji se tiču evropskih integracija, kao i ugovora o zajmu.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!