Društvo

Banjalučki fakulteti nezakonito naplaćuju „obnovu“ apsolventskog staža

Fakulteti na Univerzitetu u Banjaluci apsolventima nakon isteka prve godine apsolventskog staža naplaćuju „obnovu“ istog iako za to nema zakonskog osnova.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, član 49, tačka devet, apsolventski staž traje dvije godine od završetka posljednje godine studija na prvom ciklusu studija, dok na drugom ciklusu traje 12 mjeseci, nakon čega se naplaćuju naknade troškova.

Međutim, u praksi, fakulteti već nakon završetka prve godine apsolventskog staža na prvom ciklusu, apsolventima naplaćuju „obnovu“ istog, gdje se osim administrativnih troškova naplaćuje i 20 KM po preostalom ispitu.

Loading...

S obzirom da apsolventski staž po Zakonu traje dvije godine, fakulteti nemaju osnova da naplaćuju „obnovu“ nakon isteka prve godine staža.

Dokaz za to je i bivša studentica Ekonomskog fakulteta Biljana Torbica, kojoj su nakon uložene žalbe na naplaćenu „obnove“ refundirali novac i upisali je redovno u idući semestar.

„Meni je ostao samo diplomski rad, koji sam prenijela u drugu godinu apsolventskog staža. Nakon odlaska u studentsku službu fakulteta, tvrdili su da obnavljam apsolventski staž i da treba da uplatim troškove naknade, što sam ja kategorično odbila i pozvala se na Zakon o visokom obrazovanju i odbila da mi u indeks napišu da sam „obnovila“ jer apsolventski staž traje dvije godine“, rekla je Torbica.

Sličan slučaj se desio i sa studentom banjalučkog Šumarskog fakulteta Đorđem Nenadovićem, kojem je nakon prve godine apsolventskog staža ostalo pet ispita i koji je odbijao da plati naknade za preostale ispite, odnosno 100 KM.

„Prilikom isteka prve godine apsolventskog staža, u studentskoj službi rekli su mi da obnavljam godinu i da treba da uplatim po 20 KM po preostalim ispitima. Kada sam im rekao da za to nema zakonskog uporišta, počeli su sa prijetnjama da ako to ne uplatim, dobiću još i kazne. Međutim, kada sam rekao da sam se već konsultovao sa pravnicima i da ću ih tužiti ukoliko tako postupe, naplatili su mi samo administrativne troškove“, istakao je Nenadović.

Na sličan odgovor naišli su i studenti Fakulteta političkih nauka u Banjaluci gdje su im u studentskoj i pravnoj službi nedavno tvrdili da u Zakonu ne piše da apsolventski staž traje dvije godine, već da traje godinu dana sa mogućnošću produženja za još jednu godinu.

Službenici u studentskoj službi Prirodno-matematičkog fakulteta apsolventima tvrde da je „takva praksa“ i da tako piše u Pravilniku fakulteta po kojem se radi već godinama.

Sve ovo ignorišu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i Univerzitetu Banjaluka iznoseći uopštene tvrdnje da ne postoje nikakve zakonske neregularnosti, a na konkretno pitanje kako je moguće naplatiti „obnovu“ nakon prve, ako apsolventski staž traje dvije godine, ne daju precizan odgovor.

Na pitanje novinara zašto fakulteti naplaćuju „obnovu“ apsolventskog staža već nakon isteka prve godine istog, u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske izbjegavaju odgovor navodeći da je „određivanje naknada za nepoložene ispite studenata koji obnavljaju godinu (i apsolventski staž), kao jedne vrste upisnina, predviđeno je članom 138. Zakona o visokom obrazovanju, uz napomenu da je postupak određivanja visine tih naknada definisan unutrašnjim aktima visokoškolskih ustanova“.

Međutim, član 138. propisuje da se plaćaju naknade za nepoložene ispite studenata koji obnavljaju godinu, a „obnova“ apsolventskog staža nakon prve godine nema uporište u Zakonu.

Na konkretno pitanje da li i po kom osnovu fakulteti imaju pravo da nakon isteka jedne godine apsolventskog staža naplaćuju „obnovu“, u Ministarstvu opet nam nisu konkretno odgovorili navodeći samo da je „pitanje tih naknada, odnosno upisnina, regulisano unutrašnjim aktima visokoškolskih ustanova, na osnovu Odluke Vlade o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija, za određenu akademsku godinu studija”.

Iz banjalučkog Univerziteta tvrde da je sve u skladu sa Zakonom i da se niko do sad nije žalio na Troškovnik koji je usvojio Upravni odbor Univerziteta u Banjaluci.

“Prema Troškovniku Univerziteta za akademsku 2018/19. godinu, kod obnove apsolventskog staža cijena od 20 KM se plaća po nepoloženom ispitu. Dok je ovjera semestra 42 KM, a to su zapravo administrativni troškovi upisa semestra”, rekli su iz banjalučkog Univerziteta izbjegavajući da objasne kako je moguća „obnova“ apsolventskog staža nakon isteka prve godine.

Izvor
Capital
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!