Privreda

Najavljena nova poskupljenja, struja skuplja za 13 odsto

Povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, izgradnja desetina energetskih objekata, ulaganje u prenosnu mrežu te održivost rudnika i modernizacija proizvodnje, samo su neki od ciljeva Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, koja je nedavno usvojena u Savjetu ministara BiH.

Prema jednom, najoptimističnijem scenariju, do 2035. godine u više od 70 elektroenergetskih objekata moglo bi biti uloženo između 8,6 i 10,5 milijardi evra, međutim i sami pisci strategije se slažu da je to nerealno i da bi kapitalne investicije mogle biti duplo manje. Ipak, kako je navedeno u samom dokumentu, koji je nedavno objavljen u “Službenom glasniku BiH”, investicije u elektroenergetske objekte zavisiće, prije svega, od berzanskih cijena električne energije, koje su posljednjih godina veoma niske.

Loading...

Primjera radi, najniža produktivnost u zemljama EU iznosi 194 odsto više u odnosu na produktivnost rudnika Federacija, dok je vrijednost produktivnosti EU čak sedam puta veća nego u FBiH. U Republici Srpskoj situacija je malo bolja, ali je takođe daleko od evropskih standarda.

Ono što je gotovo sigurno, jeste da će zbog podsticaja za ulaganja u obnovljive izvore energije samo po tom osnovu cijena električne energije u BiH do 2035. godine porasti najmanje 13 odsto.

Kada je u pitanju gas, u BiH se predviđa i izgradnja nove infrastrukture, a zanimljivo je da u strategiji piše da se treba raditi na dodjeljivanju regulatornih ovlaštenja za sektor gasa DERK-u.

Strategija se djelimično dotakla i sektora nafte u BiH, gdje se navodi da su od 1963. do 1991. godine sprovedena geološka istraživanja u više navrata, ali da komercijalna otkrića nikada nisu potvrđena. Uprkos tome, navodi se, BiH će raditi na istraživanju eventualnih nalazišta nafte te ići u smjeru modernizacije Rafinerije nafte u Brodu s ciljem da se osigura kvalitet naftnih derivata.

Predviđanja su da će globalna potražnja za primarnom energijom do 2040. godine porasti 24 odsto u odnosu na 2015. godinu. U kontekstu same strukture potražnje očigledan je trend smanjenja nafte i uglja, koji će sa 60 odsto učešća u 2015. pasti na 52 odsto u 2040. godini.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!