Privreda

Prosjek plata u septembru iznosio 881 KM

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 881 KM

Prosječna septembarska plata veća je od avgustovske za 3,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja u iznosu od 1.421 KM isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža prosječna plata nakon oporezivanja od 589 KM isplaćena u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Loading...

U septembru, u odnosu na avgust, najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja od osam odsto bio je u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva.

Prosječna septembarska bruto plata iznosila je 1.368 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku više za 0,3 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,6 odsto.

Najveći rast cijena od 3,3 odsto u septembru zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća usljed viših cijena – u grupi odjeća 4,3 odsto i u grupi obuća 1,3 odsto.

Najveći pad cijena u septembru zabilježen je u odjeljku ostala dobra i usluge od 1,6 odsto.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!