Društvo

U Republici Srpskoj od karcinoma godišnje oboli 400 žena

Rano otkrivanje od velikog značaja za uspješno liječenje ove bolesti

U Republici Srpskoj od karcinoma dojke godišnje oboli više od 400 žena, te je rano otkrivanje od velikog značaja za uspješno liječenje ove bolesti, rekla je danas u Banjaluci predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Suzana Kekić.

Kekićeva je istakla da je u 90 odsto slučajeva karcinom dojke izlječiv ukoliko je otkriven na vrijeme, te upozorila da je još u velikoj mjeri prisutna stigma kod oboljelih žena, koje se stide da priznaju da su bolesne.

Loading...

“Izlaskom na Trg Krajine u Banjaluci i dijeljenjem brošura u kojima se nalaze glavne informacije o karcinomu dojke, želimo da podignemo svijest građana o značaju otkrivanja ove bolesti na vrijeme, te njenom prihvatanju i pravovremenoj terapiji”, rekla je Kekićeva novinarima povodom obilježavanja 24. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv raka dojke.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su ove aktivnosti doprinijele da i žene u malim sredinama budu aktivne u borbi protiv raka dojke, jer je rano otkrivanje najvažnije u prevenciji ove bolesti.

Prema njenim riječima, aktivnosti Saveza “Iskra” doprinijele su da žene oboljele od raka dojke imaju pravo na besplatne perike, specijalne grudnjake, te rekonstrukciju dojke nakon odstranjenja.

Nacionalni koordinator za maligne bolesti Republike Srpske Zdenka Gojković rekla je da se sa rakom dojke bore i razvijene i nerazvijene zemlje, te da je smrtnost od ove bolesti u opadanju.

Gojkovićeva je istakla da je cilj edukacija i aktivnosti da žene shvate da treba redovno da se pregledaju, te da se ne plaše da se jave doktoru ukoliko samopregledom nešto napipaju.

“Starosna granica žena koje obolijevaju od karcinoma dojke je sve niža, tako da stalno apelujemo na djevojke da krenu sa samopregledima čim se dojke počnu razvijati”, rekla je Gojkovićeva.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!