Društvo

Delegacija EU: Građanima BiH neće trebati vize za EU, ali moraće se registrovati online

Nakon što je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/ objavljeno da će građani BiH i i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine moraće da izvade posebnu vizu i plate sedam eura kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, iz Delegacije EU u BiH su naveli da nije riječ o vizama nego o online registraciji.

Cilj je jačanje sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU-u, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Loading...

“ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu”, saopštili su iz Delegacije EU.

Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine ili do datuma isteka putne isprave. Očekuje se da će ETIAS postati operativan nakon tri godine njegovog razvoja, tj. početkom 2021.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!