Politika

Hrvatski poslanici u Evropskom Parlamentu se žalili na izborni proces u BiH

Poslanici iz Hrvatske u Evropskom Parlamentu požalili su se visokim zvaničnicima EU na izborni proces u Bosni i Hercegovini, zahtijevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Savjeta za spoljne poslove Evropske komisije.

“Mi, potpisani članovi Evropskog Parlamenta iz Hrvatske, želimo da ovom prilikom izrazimo zabrinutost rezultatom proteklih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se sad desilo već treći put”, riječi su kojima počinje pismo hrvatskih evroparlamentaraca naslovljeno na predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjednika Savjeta Evrope Donalda Tuska, predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, visokog Predstavnika EU Federiku Mogerini, komesara Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanesa Hana.
Potpisnici ovog pisma su Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko.

Loading...

Potpisnici navode da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Evropske unije koja dijeli najdužu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, te da su veze između ove dvije zemlje duboke i dugoročne.

Evroparlamentarci iz Hrvatske su takođe naglasili “ozbiljne izazove i prolongiranja uspostave vlasti” na Federalnom i državnom nivou zbog “nepostojećih članova izbornog zakona”.

Poslanici stoga očekuju “opsežnu diskusiju o postizbornoj situaciji” u Bosni i Hercegovini tokom sljedeće sjednice Savjeta za spoljne poslove Evropske komisije, ali i da podržavaju zajedničku poruku Mogerini i Han, koji su istakli važnost brze uspostave vlasti u Domu naroda u skladu sa odlukama Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine u slučaju Ljubić.

Hrvatski poslanici u EP navode da “tendencije zagovaranja centralizacije ili separatizma ne pogoduju efikasnom funkcionisanju Bosne i Hercegovine i nastavljaju da polariziraju zajednice”.

“Bosna i Hercegovina može prevazići postojeće poteškoće jedino ako sva tri konstitutivna naroda mogu skupa da osiguraju da svaki od njih ima jednakopravan i ujedinjujući udio u njihovoj zemlji. Mi, potpisnici, ćemo nastaviti da podržavamo Bosnu i Hercegovinu unutar vizije navedene u Rezoluciji Evropskog parlamenta, i ohrabrujemo sve aktere da pomognu Bosni i Hercegovini da nastavi dalje u tom pravcu, kao najboljem putu prema prevazilaženju trenutne uznemirujućeg, destabilizirajuće neizvjesnosti”, zaključili su hrvatski evroparlamentarci u pismu.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!