Kultura

Ruski oskarovac otvorio međunarodni festival animiranog filma

Ruski animator Aleksandar Petrov otvorio je sinoć Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2018” na kojem će u glavnom takmičarskom programu biti prikazano 48 animiranih filmova i 13 dječijih.

Petrov, koji je dobitnik Oskara za film “Starac i more”, rekao je da bi animirani film trebalo da stvara nove svjetove i da bude umjetnički izraz samog autora.

On smatra da animirani film danas ima velike mogućnosti i da već polako istiskuje igrani film, jer je poboljšao njegov kvalitet, a animatori mogu da naprave šta žele.

Direktor festivala Goran Dujaković rekao je da će ukupno biti prikazano više od 200 animiranih filmova, te da je fokus na takmičarskom programu, što je presjek savremene svjetske animacije.

On je podsjetio da je u januaru festival bio pred gašenjem, ali da je zahvaljujući finansijskoj pomoći Udruženja filmskih radnika BiH, nastavio da živi.

Prema njegovim riječima, ovaj festival je znatno uticao na pokretanje smjera animiramog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, jedinog u BiH, i to je najveći rezultat ovog festivala.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je činjenica da se festival animiranog filma u Banjaluci održava jedanaest godina za redom, uprkos svim nedaćama, potvrđuje ozbiljnost ovog festivala, naročito zbog činjenice da se ove godine održava i u Trebinju.

Prema njenim riječima, resorno ministarstvo je od samog početka kontinuirano podržavalo Festival animiranog filma.

Ona je podsjetila da je usvojena Srategija razvoja kulture Srpske i da je jedan od važnih ciljeva organizovanje jakih pratećih programa festivala, odnosno festivala edukativnog karaktera.

“Ovaj festival je upravo takav, jer pruža mogućnost publici da nauči mnogo više o animiranom filmu, a putem njega i o svijetu u kojem živimo”, rekla je Đakovićeva.

Na konkurs festivala, čiji je organizator Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art”, pristiglo je 517 animiranih filmova iz 39 država svijeta, najviše iz Francuske, Poljske, SAD, Rusije, Hrvatske i Španije.

Prije otvaranja Festivala, u Kulturnom centru “Banski dvor” održana je izložba “Zagrebačka škola crtanog filma” na kojoj su predstavljeni orginalni crteži i folije 13 najznačajnijih autora ove škole.

Banjalučka publika moćiće da vidi i folije Dušana Vukotića iz filma “Surogat”, koji je 1962. godine dobio Oskara kao prvi animirani film izvan SAD.

U okviru Festivala biće održan program “Animirani film Republike Srpske” koji će dati presjek produkcije animiranih filmova nastalih na prostoru Srpske u poslednjih šest godina.

Organizatori festivala najavili su i dugometražni animirani film “Ostrvo pasa” američkog reditelja Vesa Andersona, ovogodišnjeg dobitnika “Srebrenog medvjeda” na Filmskom festivalu u Berlinu.

U žiriju festivala su Darko Masnec iz Hrvatske, Mina Cvetinović Pavkov iz Srbije i Mladen Miljanović iz BiH.

Festival, koji će trajati do nedjelje, 28. oktobra, finansijski su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Udruženje filmskih radnika u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!